woensdag 15 november 2017

Kalkoenschnitzels met dille-roomsaus: genieten in kerstsfeer!

Makkelijk en snel. Ook tijdens de kerstdagen ben je soms op zoek naar recepten die aan deze twee kwalificaties voldoen. En dan moet het ook nog eens uitzonderlijk lekker, speciaal én feestelijk zijn.


Bingo! Zo'n recept ben je nu tegen het lijf gelopen. Beter nog: het is zelfs een recept met kalkoen. Kerstachtiger kun je het bijna niet krijgen!


Met deze kalkoenschnitzels in dille-roomsaus maak je gegarandeerd indruk op je gasten!


Recept Kalkoenschnitzels met dille-roomsaus: genieten in kerstsfeer!


Vraag je poelier om de kalkoenfilet in dunne lapjes te snijden. Als je die braadt zijn ze in no time klaar. Vervolgens roer je de aanbaksels los met room en een fikse portie verse dille. Nog wat kruiden erbij en... je hebt een verrukkelijke saus!

Tips voor bijgerechten: verse zelfgemaakte friet en een frisse groentemelange van haricots verts, erwtjes en artisjokkenharten. Voor een kerstdiner om nooit te vergeten!


Zelfgemaakte verse friet



Feestelijke groentemelange met artisjokken, haricots verts en erwtjes


Feestelijke kalkoenschnitzels met dille-roomsaus


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor ±6 personen:
  • 1 kg dunne kalkoenschnitzels (kant-en-klaar voorgesneden door de poelier)
  • enkele eetlepels vloeibare margarine
  • enkele eetlepels kipkruiden (naar smaak; hier is al zout aan toegevoegd)
  • ±1 theelepel mild kerriepoeder (naar smaak)
  • een forse bos verse dille, fijngehakt
  • 1/2 liter slagroom, ongeklopt en ongezoet
Bereiding:
  1. Neem het vlees een halfuur voor het bereiden uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
  2. Braad de kalkoenschnitzels in wat hete  margarine goudbruin en gaar. Dat neemt maar een paar minuten in beslag. Kruid de kalkoen halverwege met kipkruiden en de helft van het kerriepoeder. Neem het vlees uit de pan en houd het warm. 
  3. Schenk de room in de pan bij de aanbaksels. Verwarm het geheel en laat de room een beetje inkoken.
  4. Maak de saus op smaak met veel verse dille, de rest van het kerriepoeder en nog wat kipkruiden. Proef goed of er voldoende kruiden in de saus zitten; hij mag niet te flauw zijn. 
  5. Serveer de kalkoenschnitzels met de saus. Garneer eventueel met een paar takjes dille.

Tip:

Wil je je kerstmenu compleet maken met ook een makkelijk voorgerecht en een snel dessert? Ik stel tomaatjes gevuld met garnalensalade voor en een dronken aardbeien-appelsalade. Allemaal even
lekker!

Tomaatjes gevuld met een lichtpikante garnalensalade


Dronken aardbeien-appelsalade


    dinsdag 14 november 2017

    Eendenborstsalade met een dressing met Maastrichtse kruisbessenjam

    Een beetje exclusief is hij wel, deze eendenborstsalade met een dressing met Maastrichtse kruisbessenjam. 

    Zeker niet alledaags. Al mag je hem mij eigenlijk wel elke dag voorzetten... 😋 

    Want hij is zo verschrikkelijk lekker! Laten we het erop houden: deze salade is een ideaal voorgerecht voor de kerstdagen! 


    Eendenborstsalade met een dressing met kruisbessenjam


    Adriaan de Smaakmaker uit Maastricht


    Ik schreef er al eens eerder over: ik vind het heerlijk om door mijn geboortestad Maastricht te struinen op zoek naar winkels met lekkere hapjes!

    Tijdens een van die plundertochten stuitte ik op het charmante kleine zaakje van Adriaan de Smaakmaker. Adriaan, waar de winkel naar vernoemd is (en die dus echt bestaat!), startte zijn bedrijf in 1985. De smaken die hij maakte verpakte hij in potjes - denk aan mayonaises, mosterds en jammetjes - die hij aan de man bracht in zijn sfeervolle pandje aan de St. Pieterstraat.

    Inmiddels staat Adriaan niet meer in de zaak, maar is die overgenomen door twee andere smaakfanaten, James en Angeliek. Zij zetten de traditie van Adriaan voort. En ze bedenken zelfs regelmatig nieuwe smaken!


    Kruisbessen uit Limburg


    Omdat ik in Maastricht graag producten koop met Limburgse roots, kocht ik er (onder andere) een potje kruisbessenjam.

    Kruisbessen kom ik in mijn woonplaats Den Haag niet vaak tegen, maar in Limburg worden ze nog veel gegeten, vooral in gebak. Terecht: wat mij betreft bestaat er geen fruitigere vlaai dan kruisbessenvlaai! En daar hoort een krokante laag eiwitschuim op!

    Proeven? Breng dan een bezoekje aan Bakkerij Hermans in Maastricht. Daar bakken ze misschien wel de lekkerste vlaai van Limburg. Bestellen is aan te raden, want de vlaaien vliegen er als het ware de deur uit!


    Authentieke Maastrichtse kroonselejam, kruisbessenjam


    Maar goed, die kruisbessenjam dus. Die bleek heerlijk te smaken bij een croissantje of op een krokant stokbrood. Maar je begrijpt het: ik moest er natuurlijk ook weer wat culinairs mee uitdenken. 😉

    Moeilijk was dat niet. Ik dacht meteen aan een vinaigrette! Die is altijd opgebouwd uit niet alleen een zuur element, maar ook een zoete component. Honing is er erg lekker in, maar jam ook. Ik had al eens eerder gewerkt met frambozenjam en vijgenjam. En nu was dus de kruisbessenjam aan de beurt.


    Maastrichtse kroonselejam van Adriaan de Smaakmaker


    Vinaigrette met kruisbessenjam


    Ik voegde al de ingrediënten voor de vinaigrette, die ik in eerste instantie in mijn hoofd ontworpen had, bij elkaar in een mengbeker. Even schudden en toen proeven. Spannend...

    Mmmm! Nog een klein beetje finetunen en zo ontstond uiteindelijk de versie, waarvan je het recept hieronder aantreft. Verrukkelijk!


    Eendenborstsalade met een Maastrichtse kruisbessendressing


    De vinaigrette was zo lekker, dat hij een speciale, feestelijke salade verdiende. Als basis koos ik voor gerookte eendenborst. Mijn poelier sneed er flinterdunne plakjes van; die waren heerlijk mals en hadden een subtiele rooksmaak. En ze straalden een beetje exclusiviteit uit, perfect om de dressing eer aan te doen.

    Verder moest er wat mij betreft nóg meer fruit terugkomen in de salade. Dat werden piepkleine blokjes gebakken appel; niet van zoete appels, maar van de friszure grannysmithappels. Krokante walnoten en een paar crispy blaadjes sla maakten het geheel af.

    Mijn man en ik aten de eendenborstsalade met zelfgebakken roomboter-dinerbroodjes. En we waren dik tevreden, zo niet razend enthousiast! Het was een fantastische, verfijnde salade geworden met een bourgondisch Limburgse touch!

    Zet jij hem de komende feestdagen op de kaart? Laat me maar horen of hij gesmaakt heeft!


    Recept Eendenborstsalade met een dressing met Maastrichtse kruisbessenjam


    Eendenborstsalade met een dressing met kruisbessenjam


    Ingrediënten voor een voorgerecht voor 6 personen:


    Voor de eendenborstsalade:

    • 400 gram gerookte eendenborst in dunne plakjes
    • 2 grannysmithappels
    • 1 eetlepel roomboter
    • 1 eetlepel citroensap
    • 80 gram walnoten
    • ±100 gram gemengde sla

    Voor de dressing met kruisbessenjam:

    • 6 eetlepels Maastrichtse kroonselejam van Adriaan de Smaakmaker
    • 2 eetlepels balsamicoazijn
    • 4 eetlepels extra vergine olijfolie
    • 2 eetlepels walnotenolie
    • 2 theelepels grove Limburgse mosterd
    • zout en versgemalen zwarte peper

    Bereiding:

    1. Schil de appels en snijd het vruchtvlees in piepkleine blokjes.
    2. Bak de appelblokjes goudbruin in een beetje hete roomboter. Laat ze hierbij niet helemaal gaar worden. Schep het citroensap door de gebruinde appel. Neem de appelblokjes uit de pan en laat ze afkoelen.
    3. Hak de walnoten grof.
    4. Doe alle ingrediënten voor de dressing in een mengbeker of een lege jampot. Schud er een homogene vinaigrette van. Proef en voeg eventueel nog een beetje extra van een van de ingrediënten toe.
    5. Verdeel de plakjes gerookte eendenborst over 6 borden.
    6. Meng een paar eetlepels kruisbessendressing door de sla.
    7. Leg in het midden van elk bord een hoopje sla.
    8. Dresseer de vinaigrette over de eendenborstplakjes.
    9. Garneer de borden met de appelblokjes en de walnoten.
    10. Maal nog een beetje zwarte peper over de gerookte eendenborst.

    Tips:

    1. Serveer bij dit feestelijke voorgerecht eventueel sneetjes boerenbrood met een likje zoute boter óf mijn roomboter-dinerbroodjes dus.
    2. Krijg je heel veel gasten tijdens de kerstdagen? Serveer dan kleine porties van deze salade als amuse. Leuk!
    3. Een hapje bij de borrel is ook een optie: rol dan in elk plakje eendenborst een paar blaadjes aangemaakte sla, enkele appelblokjes en wat walnootstukjes. Prikkertje erdoor en klaar! Wel meteen serveren; anders wordt de sla slap.
    4. Woon je niet in Limburg? Je kunt de heerlijke kruisbessenjam via internet bestellen bij Adriaan de Smaakmaker uit Maastricht!
      Versgebakken roomboter-dinerbroodjes

      donderdag 9 november 2017

      Feestelijke groentemelange met artisjokken voor je kerstdiner

      Vaak is het moeilijker om een geschikt bijgerecht te vinden voor een feestelijk etentje - zoals het kerstdiner dat weer in het verschiet ligt - dan om een hoofdgerecht te kiezen. Ik merk dat zelf ook bij de menu's die ik samenstel: als ik niet bij les blijf, ligt er al snel een saai bijgerecht op de loer.

      Vandaag een recept voor een groentemelange, waar je misschien in eerste instantie niet aan gedacht zou hebben, maar die desalniettemin bijzonder lekker is. En, ook niet onbelangrijk, het gerechtje is in een mum van tijd klaar.

      Je hoeft alleen maar wat haricots verts en erwtjes beetgaar te koken en ze daarna om te scheppen met kant-en-klare in olie ingelegde artisjokkenharten. Het frisse van de artisjokken smaakt perfect bij de malse boontjes en de knapperige erwtjes! Een scheutje goede olijfolie maakt het geheel af. Op die manier krijg je een soort warme salade. Eigenlijk heel simpel, maar tegelijkertijd ook weer zo speciaal!


      Recept Feestelijke groentemelange met artisjokken voor je kerstdiner


      Feestelijke groentemelange met artisjokken voor je kerstdiner


      Ingrediënten voor een bijgerecht voor ±8 personen:

      • 400 gram haricots verts
      • 400 gram erwtjes (vers of uit de diepvries)
      • zout
      • 2 potjes artisjokkenharten op olie
      • extra vergine olijfolie

      Bereiding:

      1. Maak de haricots verts schoon en kook ze beetgaar in een beetje gezouten water. Spoel de boontjes onder koud water af, zodat het kookproces wordt gestopt en de boontjes hun mooie groene kleur behouden.
      2. Kook ook de erwtjes beetgaar. Spoel ze af onder koud water.
      3. Laat de artisjokkenharten uitlekken en snijd ze in wat kleinere stukken.
      4. Vermeng de groenten, schenk er wat olijfolie overheen en verwarm ze in een paar minuten onder af en toe omscheppen. Serveer meteen.

      Tips:

      1. Je kunt dit gerecht de dag van tevoren al voorbereiden tot en met stap 2. Bewaar de groenten afgedekt in de koelkast totdat je ze gaat vermengen en verwarmen. Ideaal, je hebt het immers al druk genoeg vlak voor je kerstdiner!
      2. Wil je nog meer lekkere ideeën voor feestelijke bijgerechten? Hier nog wat inspiratie: bereid een salade van gegrilde groene aspergepuntjes in vrolijke kerstkleuren, prachtige regenboogworteltjes uit de oven met honing en tijm of gloedvolle rode kool met port!

      Salade van gegrilde groene aspergepuntjes in vrolijke kerstkleuren

      Prachtige regenboogworteltjes uit de oven met honing en tijm


      Gloedvolle rode kool met port


      woensdag 8 november 2017

      Winnaars van de kerstkookboeken 'Feestrecepten uit Limburg'

      Twee weken geleden kondigde ik een winactie aan waarbij vijf abonnees van mijn receptenservice een exemplaar van het kerstkookboek 'Feestrecepten uit Limburg' konden winnen. Inmiddels zijn de winnaars bekend!

      Als je één van de gelukkigen bent, heb je hierover al een mailtje ontvangen. Gefeliciteerd! Je kookboek komt eraan!

      Niet gewonnen? Jammer, maar niet getreurd. Ik geef je nóg een kans om dit kookboek te winnen!

      Hoe doe je mee aan deze nieuwe winactie? Wordt volger van mijn Facebook-pagina en laat een berichtje achter onder het Facebook-bericht waarin ik deze actie aankondig. Deze actie geldt alleen voor inwoners van Nederland.

      Ik maak de winnaar na 15 november via Facebook bekend!


      Overigens kun je het boek nog steeds bij mij bestellen. Stuur me even een mailtje. Het boek bevat 100 pagina's en is verkrijgbaar voor €12,50 (inclusief verzendkosten binnen Nederland). Leuk als cadeau voor de komende feestdagen!


      Ben je nieuwsgierig naar de recepten die er in het boek staan? Misschien kan ik je vast lekker maken met een aantal foto's!



      Kerstkookboek 'Feestrecepten uit Limburg'



      Opa's knien in 't zoer, de Limburgse klassieker mét een scheutje rode wijn.


      Opa's knien in 't zoer, konijn op Limburgse wijze


      Wildstoofpotje van mals hertenvlees in een saus met oud bruin bier.


      Wildstoofpotje van mals hertenvlees in een saus met oud bruin bier.


      Hartige kerstkrans, krokant bladerdeeg gevuld met Limburgs gehakt.


      Hartige kerstkrans, krokant bladerdeeg gevuld met Limburgs gehakt.


      Gebrande amandelen, net zoals op de kerstmarkt in de grotten.


      Gebrande amandelen, net zoals op de kerstmarkt in de grotten.


      Traditioneel Driekoningenbrood mét een boon (voor 6 januari) : wie de boon aantreft in zijn portie is de hele dag de baas!


      Traditioneel Driekoningenbrood mét een boon

      dinsdag 7 november 2017

      Carpaccio van bresaola, Italiaans gedroogd rundvlees

      Het duurt nog even, maar ik zie al aan de statistieken van mijn blog dat de feestdagen eraan komen. Jullie zijn met zijn allen druk op zoek naar recepten voor het kerstdiner! 


      Behalve naar lekkere recepten kijken jullie ook uit naar makkelijk uitvoerbare en eenvoudig voor te bereiden recepten. 


      Het recept voor mijn carpaccio van bresaola voldoet aan alle drie de vereisten. Zet dit heerlijke gerecht van mals Italiaans gedroogd rundvlees dus maar vast in de planning! 


      Recept Carpaccio van bresaola, Italiaans gedroogd rundvlees


      Italiaanse carpaccio


      Iedereen eet weleens in een Italiaans restaurant. De menukaarten in die restaurants vertonen vaak grote gelijkenissen. Zo bestaat er een grote kans dat er ook in jouw restaurant een rundercarpaccio op de kaart staat. Heb ik gelijk of niet?

      Bestel je dat gerecht, dan krijg je echter niet in alle gevallen hetzelfde op je bord. Meestal gaat het wel om flinterdun gesneden ossenhaas of runderlende. En vaak wordt daar dan ook de klassieke mayonaise (op smaak gemaakt met worcestersaus, citroensap en room) aan toegevoegd. Maar daar houden de paralellen in het algemeen wel op.

      Bij de extra's die koks toevoegen laten ze hun fantasie de vrije loop. Geschaafde truffel, Parmezaanse kaas, geroosterde pijnboompitjes, rucola, olijven, kappertjes, ansjovis. Alles is mogelijk; althans ik heb het allemaal al eens voorbij zien komen. Afhankelijk van je persoonlijke smaak ben je hier meer of minder van gecharmeerd.


      Carpaccio is helemaal ingeburgerd


      Toen ik voor de eerste keer thuis mijn gasten trakteerde op carpaccio - het zal ergens in het begin van de jaren negentig zijn geweest - werd er argwanend naar gekeken. Rauw vlees op je bord? Dat was in die tijd nog een noviteit!

      Inmiddels is carpaccio zo ingeburgerd, dat er vrijwel niemand is die het nog nooit in enige vorm geproefd heeft. Ik zou bijna zeggen: rundercarpaccio begint saai te worden... 😴 Vandaar misschien die grote variëteit aan garneringen?


      Carpaccio anders dan anders: van bresaola


      Hoe dan ook, om de sleur te doorbreken maak ik mijn carpaccio anders dan anders. Voor mij geen rauw vlees, maar botermals lichtgedroogd en gerijpt rundvlees van Italiaanse komaf. Zelf noemen de Italianen het 'bresaola'.

      Bresaola is in Nederland verkrijgbaar in verschillende varianten, waarbij de ene langer gerijpt is dan de andere. Hoe langer het vlees gerijpt is, hoe intenser de smaak. Proef maar eens een paar soorten bij diverse Italiaanse delicatessenzaken; dan begrijp je wat ik bedoel.

      Ik gebruik voor mijn carpaccio het liefst een versie, die wat minder lang gedroogd is. Die heeft een vrij zachte rijpsmaak en een heerlijk malse structuur. Bij mijn traiteur heet hij 'verse bresaola'.

      Ik dien mijn carpacciovariatie altijd op met een goede extra vergine olijfolie, geroosterde pijnboompitjes en wat geschaafde Parmezaanse kaas. Maar de echte toegevoegde waarde komt wat mij betreft van de citroen. Het friszure karakter van het sap en het lichtbittere zuurtje van de rasp passen perfect bij het gerijpte van de bresaola. Verrukkelijk! En dus ideaal voor je kerstdiner!


      Carpaccio van verse bresaola


      Carpaccio van bresaola, Italiaans gedroogd rundvlees



      Ingrediënten voor een voorgerecht voor 4 personen:

      • 300 gram dun gesneden jonge bresaola (niet te lang gerijpt; zie het blog hierboven)
      • 75 gram pijnboompitten
      • een stukje Parmezaanse kaas
      • enkele eetlepels extra vergine olijfolie
      • versgemalen zwarte peper
      • een handje rucolablaadjes
      • het sap van 1 à 2 citroenen
      • de rasp van ±1 citroen
      Bereiding:
      1. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder boter of olie totdat ze goudbruin zijn. Schep ze tijdens het roosterden regelmatig om. Neem de pitjes uit de pan.
      2. Drapeer de plakjes bresaola over 4 grote borden.
      3. Besprenkel de vleeswaren met een hoeveelheid citroensap en olijfolie naar smaak.
      4. Schaaf wat krullen Parmezaanse kaas boven het gerecht. 
      5. Verdeel de pijnboompitjes en de rucolablaadjes over de borden.
      6. Maal over elk gerecht wat peper en rasp er wat citroenrasp overheen.
      7. Serveer je voorgerechten meteen.
      Tips:
      1. Je kunt dit gerecht ook, in heel kleine porties, serveren als amuse. Dat is gegarandeerd een succes!
      2. Serveer een lekker zelfgebakken broodje bij je carpaccio voor een verrukkelijk lunch- of kerstbrunchgerecht!
      3. Ik maak graag hapjes en voorgerechten met bresaola, want ik ben er dol op. Vooral de combinatie met truffelmayonaise vind ik top, getuige twee andere recepten op dit blog: luxe toastjes met bresaola en truffelmayonaise en speltboterhammetjes met bresaola. Beide gerechtjes zijn zeer geschikt voor de kerstperiode!

      Luxe Italiaanse toastjes met bresaola en zelfgemaakte truffelmayonaise


      High tea-sandwiches met bresaola, truffelmayonaise en rucola