donderdag 22 maart 2018

Varkenshaasmedaillons in een romige paprikasaus met cognac

Als je googlet op 'varkenshaas met roomsaus' krijg je meer dan 250.000 zoekresultaten!! Dat vinden jullie met zijn allen dus erg lekker. Een andere conclusie kan ik niet trekken, toch?! 


Daarom vandaag mijn favoriete recept voor varkenshaas met roomsaus. 


Het wordt niet de traditionele champignonroomsaus of een klassieke mosterdroomsaus, maar een roomsaus met drie soorten paprikapoeder en een fikse scheut cognac. Een beetje anders dus, maar zo lekker! Een echte aanrader!


Recept Varkenshaasmedaillons in een romige paprikasaus met cognac


Liever varkenshaasmedaillons


Ik braad mijn varkenshaas liefst niet in zijn geheel. Als je je varkenshaas in (dikke!) medaillons snijdt en die vervolgens bakt, genereer je zo veel meer smaak! Het bakoppervlak - met een krokant, bruin korstje - is immers veel groter; en wie houdt daar nou niet van?


Marineren in cognac en paprika


Als je mijn blog wat vaker leest, weet je waarschijnlijk al dat ik dol ben op marineren. Alweer vanwege die extra smaak die je zo toevoegt! 

Varkenshaasmedaillons marineer ik graag in een mengsel van cognac - of vieux, dat is iets goedkoper - en een ruime hoeveelheid mild paprikapoeder. De marinade is supersnel klaargemaakt, maar dan komt het lange wachten; je varkenshaas wordt het lekkerste als je 24 uur geduld hebt.


Romige en tegelijkertijd pikante paprikasaus


De overheerlijke saus is ook weer in no time klaar. Je braadt je vlees, neemt het uit de pan en houdt het warm. En ondertussen deglaceer je de pan met fond en room. Een paar minuten inkoken, op smaak maken en aan tafel! 

Pas tijdens het op smaak maken wordt je roomsaus pikant. Je gebruikt in dat stadium namelijk twee soorten pikant paprikapoeder: het 'gewone' pikante paprikapoeder en een klein beetje Spaans gerookt paprikapoeder, pimentón. Ik ben daar een groot liefhebber van. Vandaar dat ik er al eens eerder een blog over schreef. Hoeveel pikant paprikapoeder en pimentón je toevoegt, laat ik aan je eigen smaak over, maar ik raad je wel aan met een klein beetje te beginnen en al proevend meer door je saus te roeren. Je paprikaroomsaus mag wel wat pit hebben, maar je bepaalt zelf hoeveel precies. 

Voor nog meer pit kun je je gerecht vlak voor het serveren garneren met zogenaamde pimentón flakes, krokante vlokjes gerookte paprika. Prachtig en lekker! 

Wij eten onze varkenshaasmedaillons in paprikaroomsaus graag met Spätzli, een soort Duitse pasta. Ik neem altijd een paar pakjes daarvan mee als ik in Duitsland ben. Helaas is hij in Nederland moeilijk verkrijgbaar. Maar niet getreurd als je hem niet kunt vinden: dit gerecht is ook erg lekker met verse Italiaanse pasta of gebakken aardappeltjes! Een groentesuggestie: beetgaar gekookte haricots verts. Smullen!


Pimentón flakes


Varkenshaasmedaillons in een romige paprikasaus


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:

  • 600 gram grote varkenshaasjes
  • 4 theelepels mild paprikapoeder
  • een forse scheut cognac of vieux; minimaal 1,5 dl 
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • boter of margarine
  • 2 dl rundvleesfond
  • ¼ liter slagroom
  • ±1 theelepel pikant paprikapoeder
  • ±1/2 theelepel pimentón, Spaans gerookt paprikapoeder
  • pimentón flakes voor de garnering
  • enkele eetlepels in ringetjes geknipte bieslook voor de garnering

Bereiding:

  1. Snijd de varkenshaasjes in dikke ronde plakjes (medaillons). Leg de plakjes in een kom en strooi er het milde paprikapoeder overheen. Voeg een forse scheut cognac of vieux toe. Schep het geheel goed om. Laat het vlees zo minimaal 6 uur, maar liefst een heel etmaal marineren.
  2. Verhit wat boter of plantaardige margarine in een koekenpan. Neem het vlees uit de marinade en dep het droog. Bestrooi het met zout en peper en braad de lapjes op middelhoog vuur goudbruin en net gaar. Dat duurt maar een paar minuten. Zorg ervoor dat het vlees niet te bruin wordt. Dan wordt de paprika onaangenaam bitter van smaak.
  3. Neem het vlees uit de pan en houd het warm. Schenk ondertussen de fond en de room in de koekenpan en roer de aanbaksels los. Laat de saus een beetje inkoken. Maak de saus op smaak met het pikante paprikapoeder, de pimentón en eventueel een nog beetje zout (of bouillonpoeder; ook erg lekker).
  4. Schep op vier (verwarmde) borden een beetje saus en leg de varkenshaasmedaillons in de saus. 
  5. Garneer met de pimentón flakes en de bieslook.

Tips:

  1. Ben je een liefhebber van heel veel saus? Niemand houdt je tegen om de dubbele hoeveelheid te maken... 😉😋
  2. Net als ik verliefd geworden op pimentón? Volg dan de link 'pimentón' voor nog meer pimentón-recepten. Wat dacht je van Spaanse gehaktballetjes of een romige soep van geroosterde tomaten en puntpaprika's?

Heerlijke tapa: Spaanse gehaktballetjes met pimentón



Romige soep van geroosterde tomaten en puntpaprika's


    Geen opmerkingen: