woensdag 13 december 2017

Een kerstbrunch op z'n Limburgs!

Hoe gezellig de kerstdagen ook zijn, voor veel mensen komt er nogal wat stress bij kijken...
Zeker als je veel gasten over de vloer krijgt, kan de spanning op eerste of tweede kerstdag behoorlijk oplopen.

Mijn advies: ontstress door al je gerechten al voor eerste kerstdag te maken!

Voor een formeel kerstdiner kan dat moeilijk zijn. Maar waarom organiseer je in plaats daarvan geen kerstbrunch? Wedden dat veel van je gasten dat nog leuker en lekkerder vinden ook? Vooral kinderen zullen blij zijn!

Wat dacht je van een kerstbrunch in Limburgse stijl met feestelijke hapjes die populair zijn in het zuiden van het land? Heerlijk bourgondisch en gezellig!


Hieronder zal ik wat suggesties doen voor gerechten die je zou kunnen serveren. Maak zelf maar een keuze. Alle recepten vind je op dit blog. Makkelijk. En lekker dat ze zijn!


Kerstpasteitjes met romige kippenragout


Dit vindt iedereen lekker: kerstpasteitjes van krokant bladerdeeg gevuld met romige kippenragout. De ragout maak je al een dag eerder. Vlak voor het serveren warm je hem op in een pan onder toevoeging van een paar eetlepels water. De pasteibakjes koop je kant-en-klaar. Die hoeven alleen nog maar even in de oven.


Kerstkrans gevuld met Limburgs gehakt


Je zou een zoete kerstkrans kunnen bakken gevuld met amandelspijs, maar deze hartige krans met Limburgs gehakt is minstens zo lekker. Serveer hem koud of warm (20 minuten opwarmen in een oven van 150°C).


Romige Limburgse mosterdsoep met spekjes en prei


Lekker warm worden met een flinke kop winterse soep. Wie wil dat nou niet als het buiten guur is?! Deze Limburgse mosterdsoep valt bij iedereen in de smaak. Je hoeft hem op kerstdag alleen maar even op te warmen op het vuur.


Boterham met Limburgse gehaktbal en mosterdmayonaise


Braad de dag voor kerst een grote pan vol met Limburgse gehaktballen, laat ze afkoelen en bewaar ze in de koelkast. Op kerstochtend snijd je de ballen in dunne plakjes. Even een sausje roeren van mayonaise, mosterd en honing (kan ook al een dag eerder), lekker brood erbij en laat iedereen maar zijn of haar eigen Limburgse boterham met gehaktbal en mosterdmayonaise smeren. Smullen voor groot en klein!


Keersekeukskes, Limburgse kersenpannenkoekjes


Keersekeukskes, Limburgse kersenpannenkoekjes zijn ideaal voor een kerstbrunch. Lekker zoet en warm. Bak ze op 24 december en bewaar ze in de koelkast. Opwarmen kan in de magnetron (een paar minuten op half vermogen, afhankelijk van de hoeveelheid) of in de oven (afgedekt met aluminiumfolie een kwartier op 150°C).


Limburgse appel-kruimelvlaai


Zelf vlaai bakken is zo leuk om te doen! En je kunt deze appel-kruimelvlaai makkelijk een dagje bewaren, gewoon onder een stolp of afgedekt met huishoudfolie buiten de koelkast. Genieten!


Zelfgebakken ontbijtkoek voor je kerstbrunch


Heb je al eens zelf ontbijtkoek gebakken of peperkoek, zoals we hem in Limburg noemen? Dit is een van de makkelijkste gerechten om te bakken, zelfs voor beginners. De koek is het lekkerst een dag na het bereiden omdat de smaken zich dan heerlijk kunnen ontwikkelen. Snijd de peperkoek in dunne plakjes en besmeer die met zachte roomboter. Ideaal voor een brunch!


Ontbijtkoekmuffins met noten en sukade


Liever iets hippers dan een 'gewone' ontbijtkoek? Bak dan deze ontbijtkoekmuffins! Ze hebben superveel smaak en zijn heerlijk luchtig!


Zelfgebrande suikeramandelen



 Ben jij ook zo verzot op die verrukkelijke zoete gebrande amandelen van de kerstmarkt? Zelf maken is een koud kunstje en het gaat er heerlijk van ruiken in huis! Ook niet onbelangrijk: zelfgebrande amandelen zijn veel goedkoper dan hun broertjes van de markt...


De allerlekkerste appelcompote


Zelfgemaakte appelcompote is een ware traktatie! Verras je gasten met dit feestelijke gerecht, dat zijn heerlijke smaak dankt aan het gebruik van vier verschillende soorten appels, karamel, echte vanille, Ceylon-kaneel en een scheutje rum!


Stoofpeertjes met rode port


Stoofpeertjes horen er helemaal bij in deze tijd van het jaar. Deze zijn gestoofd in rode port voor extra veel smaak!


Superluchtige frambozenmousse voor kerst


Nog een fruitgerechtje: deze superluchtige frambozenmousse is snel gemaakt. Als je hem serveert in handige wekglaasjes mét dekseltje, kun je de glaasjes tijdens het bewaren stapelen in de koelkast. Dat bespaart je behoorlijk wat ruimte!

Nog een laatste tip: als je een brunch serveert, kun je ook een paar van je gasten vragen een gerecht voor hun rekening te nemen om jou wat te ontlasten. Dan staat je brunch nog sneller op tafel!


Ik wens je gezellige en smakelijke feestdagen!


Geen opmerkingen: