dinsdag 22 augustus 2017

Slawraps met fantastische mediterrane varkenshaasreepjes

Wraps, een aantal jaren geleden had nog bijna niemand ervan gehoord. Tegenwoordig verpakken we bijna alles in de makkelijke tortillawraps die verkrijgbaar zijn in elke supermarkt. Nou ja, alles? Alleen eten natuurlijk!


En we kennen ondertussen ook ander inpakmateriaal dan alleen die tortillawraps: omeletten, rijstvelletjes, Japanse norivellen, pitabrood, druivenbladeren. Maar wist je dat je ook slablaadjes kunt gebruiken als wrap?


De grote buitenste bladeren van een flinke krop kun je helemaal om je vulling heen oprollen. Dat ziet er leuk uit! Wel meteen opeten, want anders verliest de sla zijn krokantje en daarin schuilt nou net zijn charme.

In dit recept gebruik ik de wat kleinere blaadjes van de little gem, ook wel baby-romainsesla genoemd, als wraps. Die zijn lichtzoet en hebben een heerlijke crunch.


Slawraps met mediterrane varkenshaasreepjes


Ik vul ze met malse reepjes varkenshaas, die ik eerst urenlang marineer in een verrukkelijk mediterraan kruiden- en specerijenmengsel alvorens ik ze kort roerbak.


Varkenshaasreepjes in een kruidige mediterrane marinade


Nog wat ringetjes Spaanse peper en bosui erbij en klaar zijn mijn slawraps met kruidige varkenshaas! Ik vouw mijn wraps niet dicht. De vulling ziet er zo aantrekkelijk uit; die wil je toch niet verstoppen!

Je kunt met deze kruidige varkenshaaswraps vele kanten uit. Ik serveer ze zelf meestal als hoofdgerecht. Want ik kan er niet genoeg van krijgen! Voor erbij maak ik een pan vol met Griekse tomatenrijst. Zo lekker! Later deze week zal ik je dat recept ook geven.


Griekse tomatenrijst


Je zou je wraps ook als voorgerecht kunnen geven. Dan heb je er natuurlijk wel wat minder van nodig. Twee kleine wraps per persoon is voldoende. Heerlijk om een mediterraan etentje hiermee te beginnen.

Ook leuk: verdeel allemaal verschillende mediterrane hapjes over zo'n mooie lange hapjesplank, die je tegenwoordig overal ziet in kookwinkels. En leg daar dan meteen deze kruidige slawraps bij!


Recept Slawraps met fantastische mediterrane varkenshaasreepjes


Slawraps met fantastische mediterrane varkenshaasreepjes


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:


Voor de kruidige varkenshaasreepjes:

  • 600 gram varkenshaas
  • 1 rode ui in ringen
  • 3 theelepels gedroogde tijm
  • 3 theelepels gedroogde oregano
  • 3 theelepels mild paprikapoeder
  • 1½ theelepel gedroogde basilicum
  • 1½ theelepel gemalen komijn (djintan)
  • 1/3 theelepel pikant paprikapoeder
  • 1 teentje knoflook uit de pers
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper

Voor de slawraps:

  • 2 à 3 kropjes little gem (kleine kropjes romainesla; afhankelijk van de grootte)
  • 1 Spaanse peper
  • ±4 bosuitjes
  • een scheutje extra vergine olijfolie

Bereiding:

  1. Roer een marinade van alle ingrediënten vanaf de rode ui tot en met de zwarte peper.
  2. Snijd de varkenshaasjes in dunne, niet al te lange reepjes.
  3. Schep de marinade door het vlees. Marineer het vlees minimaal 4 uur.
  4. Neem de varkenshaasreepjes een halfuur voor het bereiden uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Verwijder de uienringen.
  5. Was de sla. De allerkleinste blaadjes heb je niet nodig. Bewaar die voor iets anders. Leg de slablaadjes een halfuur in ijskoud water om extra krokant te worden. Leg de bosuitjes erbij.
  6. Snijd de peper doormidden. Rol de twee stukken even tussen je handen. De zaadjes laten dan los; je kunt ze er zo uitkloppen. Zonder zaadjes is de peper iets minder pikant. Snijd de peper in dunne ringetjes.
  7. Snijd ook de bosuitjes in ringetjes.
  8. Verhit een koekenpan of wok. Roerbak de reepjes varkenshaas op middelhoog vuur totdat ze goudbruin en gaar zijn (het toevoegen van extra olie is tijdens het roerbakken niet nodig). Proef en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe.
  9. Neem de reepjes uit de pan en laat ze gedurende een paar minuten een beetje afkoelen. Schep er een lekkere scheut extra vergine olijfolie, de rode peper en de bosui doorheen.
  10. Droog de sla. Leg de slablaadjes naast elkaar op een serveerschaal of op individuele borden. Vul de wraps met de kruidige varkenshaasreepjes. Serveer meteen.

Tips:

  1. Snijd de varkenshaas ook eens in piepkleine blokjes. Marineer en braad die vervolgens en laat ze even afkoelen. Snijd ook de sla fijn. Vul kleine glaasjes met beurtelings laagjes sla en vlees (en eventueel nog wat aïoli). Zo creëer je snel heerlijke verrines of amuses.
  2. Liever een 'traditionele' tortillawrap? Vul je wrap dan met de varkenshaasreepjes en in stukjes gescheurde slablaadjes. Heerlijk met aïoli of tzatziki. 

2 opmerkingen:

Unknown zei

Lijkt me een goed en lekker idee om eens te proberen
heb het bewaard om het anderen, in mijn omgeving door te geven door te geven.
succes en gezondheid veerder
Suhanto-JZ

Culinaire Bagage zei

Bedankt!
Ik wens je veel plezier met het recept. Hier in huis is het absoluut een topper!
Groet, Machteld