maandag 22 mei 2017

Spiesjes van lamsgehakt met venkelzaad

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: vandaag is het thema 'venkelzaad'. Hieronder leg ik uit wat dat is en welke lekkere hapjes je er allemaal mee kunt maken.


Nooit van gehoord? Probeer dan mijn recept voor spiesjes van lamsgehakt met venkelzaad, oregano en marjolein uit. Wedden dat je daarna vraagt om nog meer venkelzaadrecepten?



Spiesjes van lamsgehakt met venkelzaad, marjolein en oregano


Venkel, heerlijk in een salade


Venkel is geen bekende groente in Nederland. We eten er gemiddeld elk jaar maar een schamele 100 gram van per persoon. In Italië is dat maar liefst 7 kilo! En terecht.

Proeven? Binnenkort vind je op dit blog een recept voor een knapperige salade met flinterdun gesneden rauwe venkel en een pittige dressing met ketjap asin.


Knapperige sla met venkel en een ketjapdressing


Venkelzaad: veelzijdig


Ook venkelzaad, het zaad dat groeit in de schermbloemen van de venkelplant, ken je niet als je 'de gemiddelde Nederlander' bent. Jammer, want ook dat is erg lekker! Het smaakt een beetje naar anijs.

Nieuwsgierig waar je venkelzaad zoal voor kunt gebruiken? De mogelijkheden zijn talrijk!

Venkel combineert uitstekend met allerlei soorten vlees, met name met varkensvlees, lamsvlees en kip. Gebruik eens in de vijzel fijngestampte zaadjes in een rub - samen met bijvoorbeeld oregano, marjolein, zout, peper en citroenrasp - voor BBQ-spiesjes van deze vleessoorten. De venkel geeft je gerechten instantaan een mediterraan karakter!

Ook in Zuid-Europese groenteschotels is venkelzaad een welkome smaakmaker. Wat dacht je van een sappige Italiaanse linzenschotel met tomaten, paprika en venkelzaad? Ook dat recept kun je de komende tijd tegemoet zien!


Sappige Italiaanse linzenschotel met tomaten, paprika en venkelzaad


Wist je trouwens dat venkelzaad standaard deel uitmaakt van Chinees vijfkruidenpoeder? Verder zit daar ook nog steranijs, kaneel, szechuanpeper en kruidnagel in. De venkel versterkt het anijsaroma van het vijfkruidenpoeder optimaal. Ruik er maar eens aan, dan weet je wat ik bedoel. 

Zelf gebruik ik vijfkruidenpoeder regelmatig sinds ik in Maleisië heb gewoond. Heerlijk door de marinade van typisch Maleisisch gekruide kipsateetjes of als smaakmaker in mijn krokante speklapjes met een echt verrukkelijk Chinees sausje!


Recept: krokante speklapjes met verrukkelijk Chinees sausje met vijfkruidenpoeder


Venkelzaad als medicijn


Aan venkelzaad worden ook allerlei geneeskrachtige eigenschappen toegekend. Het zou met name helpen bij maag- en darmproblemen. Kauwen op een venkelzaadje zou bovendien een frisse adem geven en hongergevoel onderdrukken.

Leuk weetje: in vroeger tijden mochten katholieken niet deelnemen aan eucharistievieringen als ze niet nuchter waren. En dan heb ik het niet (alleen) over alcohol, maar over voeding. De gelovigen, die 's ochtends hongerig in de kerkbanken zaten, hadden vaak last van knorrende magen en voelden zich daardoor opgelaten. Het schijnt dat ze dan stiekem kauwden op venkelzaadjes om het beschamende gerommel tegen te gaan. Of het echt hielp... Wie zal het zeggen? Ik heb laatst zelf de proef op de som genomen, maar ik moest helaas constateren dat de associatie met alle lekkere venkelgerechten die ik hierboven al noemde alleen maar leidde tot nog meer honger! 😉

Dat gezegd hebbende zal ik je geduld niet langer op de proef stellen. Hier is mijn allerlekkerste venkelzaadrecept: kruidige spiesjes van lamsgehakt op smaak gemaakt met licht gekneusde venkelzaadjes, mediterrane oregano en marjolein en geurige citroenrasp.

Erbij serveer ik vaak frietjes (in de schil) of speciaal gekruide gebakken krieltjes en een zelfgemaakte knoflookmayonaise met komijn, nog zo'n karakteristiek zaadje! En natuurlijk een frisse salade met verse venkel.


Kruidige krieltjes met komijn-knoflookmayonaise



Recept Spiesjes van lamsgehakt met venkelzaad


Spiesjes van lamsgehakt met venkelzaad


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:

  • 500 gram lamsgehakt
  • 1,5 theelepel venkelzaadjes
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde marjolein
  • 1 ei
  • ±8 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
  • de rasp van een kleine citroen
  • 1,5 theelepel worcestersaus
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • pure olijfolie

Extra:

  • satéstokjes

Bereiding:

  1. Wrijf de venkelzaadjes een beetje fijn in een vijzel; er mogen nog wat stukjes in zitten.
  2. Vermeng alle ingrediënten behalve de pure olijfolie.
  3. Vorm een heel klein hamburgertje van het gehakt en bak dit in wat olijfolie gaar. Proef en voeg eventueel nog wat meer zout en peper toe aan de rest van het gehakt.
  4. Verdeel het gehakt in 8 porties. Kneed elke portie rondom een satéstokje. De punt van het satéstokje hoort er niet meer uit te steken. Druk het gehakt goed aan.
  5. Verhit wat pure olijfolie in een pan en bak hierin de lamsspiesjes goudbruin en gaar. Dat duurt ongeveer tien minuten.
  6. Serveer meteen met de frietjes/krieltjes, de komijn-knoflookmayonaise en de venkelsalade, zoals hierboven aangeraden (de recepten volgen binnenkort).

Tip:

Vorm ook eens kleine gehaktballetjes van het kruidige lamsgehakt met venkel. Bak ze in wat olijfolie en serveer ze op het terras bij een glaasje rosé!


Verse zelfgebakken friet


Geen opmerkingen: