dinsdag 11 oktober 2016

Tijmtomaatjes gevuld met kalfsgehakt

Met tomaten kun je zo veel lekkere en gezonde gerechten maken. Deze tomaatjes gevuld met kalfsgehakt en gekruid met verse tijm zijn daar het overtuigende bewijs van!



Tijmtomaatjes gevuld met kalfsgehakt


Tomaat en gehakt, een gouden combinatie. Althans, dat vind ik. Ik ben er verzot op! En dat merk je aan mijn blog.

Als je goed kijkt, zie je dat de recepten met tomaat en gehakt als een rode draad door mijn site lopen. Een rode draad van tomaat, wel te verstaan!

Een paar voorbeelden? Daar komen ze:

Laagjesschotel met gehakt, aardappels, tomaten en kaas


Laagjesschotel met gehakt, aardappels, tomaten en kaas


Mini-hamburgertjes met tomaat uit de oven


Mini-hamburgertjes met tomaat uit de oven


Bladerdeegflapjes gevuld met gekruid gehakt en tomaten


Bladerdeegflapjes gevuld met gekruid gehakt en tomaten


Gegratineerde penneschotel met bolognesesaus


Gegratineerde penneschotel met bolognesesaus


Tartaarburgers met avocadosalsa


Tartaarburgers met avocadosalsa


Het recept van vandaag past perfect in dit rijtje!

Je maakt de sappige gevulde tomaatjes in een handomdraai. Zeker als je voor het uithollen van de tomaten een meloenbolletjesuitsteker gebruikt, ben je zo klaar!


Het uithollen van de tomaten is makkelijk


Aangezien het om een echt puur gerecht gaat, is het belangrijk dat je de juiste ingrediënten gebruikt.

Sappige soeptomaten vormen de basis van het recept. Ze moeten lekker rijp zijn en niet melig. Trostomaten zijn geen goed alternatief; die bevatten niet genoeg vocht voor dit gerecht.

Gebruik bij voorkeur verse tijm. De kruiden spelen een hoofdrol, dus laat ze stralen!

Het kalfsgehakt mag best een beetje vet bevatten. Dat is zelfs lekkerder: zo blijft het gehakt heerlijk sappig tijdens de ovenbereiding.

Wat je bij de gevulde tomaatjes serveert? Daar hoeven we hier in huis niet lang over na te denken: gebakken aardappeltjes vers uit de pan! Als je de aardappels al opzet voordat je de tomaten gaat vullen, kun je ze bakken als de tomaatjes in de oven staan.


Recept Tijmtomaatjes gevuld met kalfsgehakt


Tijmtomaatjes gevuld met kalfsgehakt


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 2 personen:

  • 8 rijpe soeptomaten (het is belangrijk dat de tomaten heel sappig zijn)
  • een bosje tijm
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 300 gram niet te mager kalfsgehakt
  • extra vergine olijfolie
  • wat pure olijfolie voor het invetten van de ovenschaal

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 175°C (heteluchtoven) of 190°C (conventionele oven).
  2. Wrijf een ovenschaal in met olijfolie.
  3. Halveer de tomaten en schep de zaadlijsten en de pitjes eruit met een meloenbolletjesuitsteker. Zet de tomaten naast elkaar in de ovenschaal.
  4. Ris de blaadjes van de takjes tijm en hak ze fijn.
  5. Bestrooi de tomaten met zout, peper en de helft van de gehakte tijmblaadjes.
  6. Leg in elk tomaatje wat gehakt. Het hoeven geen mooie balletjes gehakt te zijn. Als de bovenkant van het vlees wat grillig is, wordt die lekker krokant!
  7. Bestrooi ook het gehakt met zout, peper en tijm. Schenk een beetje olijfolie over de tomaatjes.
  8. Bak de gevulde tomaatjes in ±25 minuten gaar in de oven. Als je dat lekker vindt, kun je daarna nog wat koude olijfolie toevoegen. Serveer meteen.

    Geen opmerkingen: