woensdag 18 mei 2016

IJspret: roomijs met M&M’s, rozijnen en echte vanille


Haal snel je ijsmachine uit de kast en maak dit heerlijk romige ijs met kleine stukjes M&M's, zachte gewelde rozijnen en echte vanille. Smikkelen!


Kik meteen door naar het recept


Of lees eerst nog even waarom ik dit ijs maakte voor kinderen die meededen aan de Elfstedentocht...


IJspret: roomijs met M&M’s, rozijnen en echte vanille



Verlangen naar sneeuw en ijs?


Persoonlijk ben ik nooit een liefhebber geweest van het tropische klimaat. 

Maar dat ik tijdens mijn Afrika-tijd nu zat te hunkeren naar de wind, de sneeuw en het ijs van de Nederlandse winters kan ik ook niet beweren. 

Tot die éne keer.


De Tocht der Tochten


Uit Nederland kwamen er berichten, dat een Elfstedentocht steeds waarschijnlijker werd. 

En inderdaad: Koning Winter bleek zo zijn best te doen in het barre noorden, dat de schaatsen weer uit het vet konden voor de Tocht der Tochten. 

Al hadden we niet de beschikking over up to date kranten (onze krant arriveerde meestal één keer in de veertien dagen met 12 exemplaren tegelijkertijd) en al konden we geen Nederlandse televisiezenders en internet ontvangen, toch ontging het grote nieuws ons niet.


Fries ijs onder de palmbomen


Het zorgde voor nogal wat beroering onder de Hollandse populatie van de compound waarin we woonden. 

Opeens kregen we weer de kriebels. Misschien waren we niet allemaal van die fanatieke schaatsers, die per se mee wilden vechten op het Friese ijs, we zouden wel graag willen delen in de sfeer, die op dat moment heel Nederland in zijn greep had. 

En we hadden W.A. van Buren nog weleens willen zien finishen in Leeuwarden. 

Kortom, de eerste Elfstedentocht sinds jaren was ook onder de palmbomen het gesprek van de dag. En ik denk dat ik voor velen van ons spreek, als ik zeg dat we toen wel wat heimwee hadden.


Pas echt een 'alternatieve Elfstedentocht'!


Het zal niemand verbazen dat in die atmosfeer het plan werd geboren om onze eigen Alternatieve Elfstedentocht te organiseren. 

OK, schaatsen was dan wel niet mogelijk bij een tropische temperatuur, maar rolschaatsen, skeeleren en fietsen wél! En daar kwamen we een heel eind mee. 

Het haastig opgerichte Elfstedencomité veranderde de plattegrond van de compound tijdelijk in de kaart van Friesland. De inschrijvingen, vooral van kinderen, stroomden binnen.


Afzien tijdens het schaatsen


Bij het krieken van dé dag werd het startschot gegeven bij ‘Leeuwarden’. En terwijl de zon steeds hoger naar de hemel klom werden zwetend de trajecten afgelegd tussen ‘Sloten’ en ‘Stavoren’, en tussen  ‘Hindeloopen’ en ‘Workum’. 

Hoe verder de sporters vorderden, hoe moeilijker het werd de elementen te doorstaan. 

Genadeloos brandde de zon boven ‘Bolsward’. Het stoffige stuk tussen ‘Harlingen’ en ‘Franeker’ was bijna niet te overzien. De glooiing in het parcours bij ‘Dokkum’ leek eindeloos en toen ten langen leste ‘Leeuwarden’ weer in zicht kwam, waren de sporen van de barre weersomstandigheden op heel wat gezichten te ontwaren: wie verzuimd had zich te wapenen tegen de niets ontziende zon, passeerde de finish niet zonder een pijnlijk rode neus en ruwe rode wangen!


Erebogen en erwtensoep


Gelukkig werden de sporters overal aangespoord door enthousiaste supporters, die op diverse plaatsen tijdens de route ‘erebogen’ hadden opgezet met behulp van koel sproeiende tuinslangen. 

Bovendien werd men bij de stempelplaatsen getrakteerd op typisch Hollandse versnaperingen. 

Al moet gezegd worden dat de hete chocolademelk, de warme rookworst en de stevige erwtensoep meer aftrek vonden bij het toegestroomde publiek dan bij de fanatieke atleten zelf. 

Uiteindelijk was het percentage schaatsers en fietsers dat de eindstreep haalde boven verwachting hoog.


Tropisch ijs


Behalve de eer en de uitgelaten reacties van het publiek, wachtte de deelnemers achter de finish nog een verrassing en eigenlijk de enige echte ijspret, die in een tropisch land te verwezenlijken is: de vriezers gingen open en iedereen mocht afkoelen met een heerlijk consumptie-ijsje!


Een ijsje waar je geen weerstand aan kunt bieden!



Afrikaans ijs


Bovenstaande sportreportage is zomaar een greep uit het aantal gelegenheden, waarbij in een warm land consumptie-ijs een grote rol speelt. Als het warm is lust je elke dag wel een ijsje! 

Toch is ijs in Afrika geen product, dat op elke straathoek te krijgen is, ook niet in de wat rijkere buurten in de steden.


Klop-klop...


De basisingrediënten melk en room waren in onze tijd zeer schaars. 

Zoals in de meeste landen in de tropen, is de lokale Afrikaanse bevolking er helemaal niet  aan gewend om op grote schaal melkproducten te consumeren. Hele volksstammen op aarde doen hun leven lang zonder en vertonen bij gebruik zelfs intolerantieverschijnselen. 

Vandaar dat wij het in eerste instantie alleen met pakken houdbare melk en melkpoeder, afkomstig uit de westerse wereld, moesten doen. Geen geringe opgave voor lekkerbekken, dat begrijp je! 

Nog vind ik in mijn kookdagboeken recepten terug van roomijs, gefabriceerd met zakjes Klop-Klop uit Nederland. 

Die ijsjes waren wel eetbaar, maar lekker is anders…


Melkboer in Afrika


Maar wat een feest! 

Op een dag kreeg onze compound bezoek van een vrachtwagen, die we nog nooit eerder hadden gezien. Hij parkeerde bij ons kleine supermarktje en opende zijn laadklep. 

Zijn lading? Hij stond helemaal vol met plastic flessen verse volle melk, bekertjes slagroom en pakjes (namaak)cheddar!

En het goede nieuws kon niet op: elke woensdagmiddag kwam hij weer! 

In het oosten van het land bleek een rundveehouderij te zijn, die ons buitenlanders als een nieuwe markt had aangeboord. 

Vanaf dat moment schoolden we ’s woensdags samen op de parkeerplaats bij de truck. En masse sloegen we melkproducten in.  Over het algemeen was de versheid zo goed, dat we het met de melk en de room minstens 4 à 5 dagen konden uitzingen.


Donderdag ijsmaakdag


Petra had niet zoveel op met de verplichte beker melk, die ze vanaf toen regelmatig moest drinken, maar ze had al snel door, dat ze met die melk ook haar voordeel kon doen. 

Op woensdagmiddag herinnerde ze me er altijd aan, dat ik de containers van de ijsmachine in de vriezer moest  zetten en donderdagmiddag werd traditioneel onze ijsmaakmiddag.


Het perfecte kinderijsje!


M&M's-ijs


Eén van de toppers bij de kinderen was mijn roomijs met M&M’s, rozijnen en echte vanille. Het ijs was vaak niet aan te slepen. 

Vlak voor de ‘Elfstedentocht’ had ik ook van deze soort ijs een voorraadje gemaakt. 

En nog steeds maak ik het regelmatig; ook op andere dagen dan donderdag!

Heb je een ijsmachine, probeer dit recept dan snel uit!


Veel ijspret toegewenst!



Recept: roomijs met M&M’s, rozijnen en echte vanille



IJspret: roomijs met M&M’s, rozijnen en echte vanille


Ingrediënten:

  • 80 gram rozijnen
  • water
  • 2 eieren (L)
  • 165 gram witte basterdsuiker
  • een snufje zout
  • 1 vanillestokje
  • 4 dl slagroom
  • 2 dl volle melk
  • 150 gram M&M’s met pinda’s (en eventueel nog wat extra voor de garnering)

Bereiding:

  1. Doe de rozijnen in een pannetje en voeg zo veel water toe dat ze helemaal onder staan. Breng het water aan de kook. Draai dan het vuur meteen uit. Laat de rozijnen wellen in het hete water (ze wellen zo veel sneller dan in koud water).
  2. Breek de eieren in een beslagkom en klop ze met een elektrische mixer gedurende 2 minuten. Voeg vervolgens de suiker en het zout toe en ga door met kloppen. Het mengsel wordt steeds dikker, romiger en luchtiger. Na een minuut of vijf is alle suiker opgelost.
  3. Snijd het vanillestokje in de lengterichting open en schraap met de punt van het mes het merg eruit. Voeg het vanillemerg toe aan de eiermassa.
  4. Nu kun je de slagroom erbij gaan schenken, terwijl je gewoon doorklopt, zij het op een lagere stand van de mixer.
  5. Roer op het laatst de melk erdoor.
  6. Schenk het ijsmengsel in een kan, zet de ijsmachine aan en vul de machine met het mengsel.
  7. Doe 150 gram M&M’s in een diepvrieszak. Leg de zak op een stevige snijplank. Sla met een vleeshamer op de M&M’s, zodat ze in stukjes breken. Leeg de zak op de snijplank. Snijd te grote stukjes M&M nog wat kleiner met een koksmes (als je vanaf het begin de  hele M&M’s gaat snijden, glijden de M&M’s onder je mes uit; niet handig en je kunt je flink snijden…).
  8. Schep de rozijnen uit het water en droog ze even in een schone theedoek.
  9. Als het ijs bijna stevig is, kunnen de stukjes M&M en de rozijnen toegevoegd worden door de vulopening van de ijsmachine. Zet de machine daartoe niet uit. Het kan zijn, dat je hem dan niet meer opgestart krijgt.
  10. Na 15 à 20 minuten (in totaal) is het ijs hard genoeg en kun je het overdoen in een diepvriesdoos en verder invriezen. Roer het ijs na het eerste uur eventueel nog één keer door met een lepel.
  11. Serveer het ijs in een krokant hoorntje of in een schaaltje. In het laatste geval kun je het desgewenst nog garneren met extra stukjes M&M.

Tips:

  1. In dit recept wordt gewerkt met rauwe eieren. In een eerder blog vind je gedetailleerde instructies hoe je hiermee moet omgaan.
  2. Vriest je vriezer erg diep en is het ijs daardoor wat te hard geworden? Zet het doosje ijs voor het uitscheppen even in een magnetron, die je instelt op de allerlaagste stand. Pas op: het ijs wordt aan de zijkanten sneller zacht dan in het midden. Laat het niet te zacht worden.
  3. Kies voor het bewaren van het ijs een diepvriesdoos waar deze hoeveelheid net in past. Zo voorkom je dat er harde kristalletjes op je ijs komen.
  4. Wil je nog meer ijsrecepten voor je ijsmachine? Ik heb er nog wel een paar voor je: heerlijk romig cappuccino-ijs, een ananassorbet met rum en sinaasappels gevuld met Grand-Marnierroomijs!

Recept: een verrukkelijk kopje cappuccinoroomijs!

Recept: een tropische ananassorbet met rum!

Sinaasappel gevuld met Grand-Marnierroomijs



1 opmerking:

Anoniem zei

Structuur van het ijs is goed en het is ook leuk om samen met kinderen te maken. De rozijntjes heb ik vervangen door fudge. Wel is het ijs zelf voor mij te zoet, een volgende keer doe ik er flink wat minder witte basterdsuiker in.