donderdag 3 maart 2016

Dadel-pindaspread met geroosterd pitabrood

Verrassend deze mediterrane appetizer van fijngemalen dadels en pinda's! Verrukkelijk op licht geroosterd pitabrood!


Vorige week aten we in restaurant ‘Lieverd’ in Scheveningen. Ik heb niet persoonlijk kennisgemaakt met de chef, maar voor mij stond al snel vast dat de ‘lieverd’, waar het restaurant naar vernoemd is, degene moet zijn die de scepter zwaait in de keuken! Hij/zij kookt met veel passie en creëert mooie, stoere gerechten met volle smaken, waarbij hij gewone alledaagse ingrediënten op fantasierijke wijze combineert. Geen obligate laffe liflafjes hier!

Het concept van ‘Lieverd’ is eenvoudig: het voorgerecht bestaat altijd uit een proeverij van drie kleine gerechtjes, daarna volgt naar keuze een vlees-, vis- of vegetarisch hoofdgerecht. Daarnaast is er  een extra vleesgerecht van de dag. Als dessert kun je kiezen uit een kaasplankje of een zoet dessert. En dat alles voor een vaste menuprijs. Elke twee weken verandert het menu compleet, zodat er altijd weer wat nieuws te ontdekken valt. Op de website vind je steeds de kaarten voor het dan geldende menu en dat voor de volgende twee weken. Apart detail: je kunt hier een ‘Bob-wijnarrangement’ bestellen. Dat bestaat uit halve glaasjes, zodat de ‘Bob’ gewoon mee kan doen!

Bij binnenkomst voelden wij ons meteen welkom. Het interieur is rustig gehouden met veel wit en naturel in een stijl die huiselijk aandoet. Doordat de ruimte vrij klein is, krijg je de indruk dat je een woonkamer binnenloopt. Het restaurant is gezellig verlicht met kaarsjes terwijl er tegelijkertijd op cruciale plekken spotjes opgenomen zijn in het plafond, zodat je de menukaart goed kunt lezen.

En die menukaart is het lezen waard. De gastvrije, goedlachse gastvrouw maakte er ons meteen wegwijs in. Nadat we besteld hadden, verraste ze ons met een amuse, een rodebietencarpaccio, en een broodmandje met twee dips. Ook zij straalde liefde voor eten uit; het kostte ons niet veel moeite om haar het stap-voor-stap recept te ontfutselen voor de dadel-pindaspread, die we zo lekker vonden. Het klonk alsof ze hem die middag zelf nog had staan maken!

Tijdens het voorgerecht werden de Duitse roots van ‘Lieverd’ duidelijk. Het kopje groentebouillon met backerbsen en maultaschen (een soort Duitse ravioli), gevuld met perfect gekruid kalfsgehakt, was bijzonder smaakvol. Verder was er een bladerdeeghapje met gerookte forel dat verrassend werd gecombineerd met frisse, lobbig geklopte preiselbeerroom.

Ook het hoofdgerecht was onvervalst Duits: dikke plakken sappig en mals varkensgebraad geserveerd met een lichtzoete biersaus, zachte lang gestoofde zuurkool met spekjes en semmelknödel (een soort broodballetjes). Genieten!

Bij het kaasplankje viel vooral het bijgerecht op. Dat was een geleitje, dat de gastvrouw als volgt omschreef: “Het smaakt zoals rozenblaadjes ruiken”. En dat klopte helemaal! Een goed glas port maakte het geheel af.

Als afsluiter was er cappuccino met een speciaal lieverd-koekje, een hartvormig shortbread-koekje met een lieverd-tekstje. Leuk!

Mijn conclusie: ben je op zoek naar (h)eerlijke gerechten en een sfeer alsof je bij goede vrienden thuis eet, denk dan eens aan ‘Lieverd’! Wel van tevoren reserveren!

Ik kon het niet laten om de dadel-pindaspread, waar we de maaltijd mee begonnen, thuis een keer na te maken. De instructies van onze gastvrouw bleken voor 100% te kloppen. Het gerechtje is perfect in zijn eenvoud, maar je moet het maar bedenken. Ik serveerde de spread met licht geroosterd pitabrood om het mediterrane karakter nog eens extra te benadrukken. Hieronder het recept. Veel plezier ermee!


Recept Dadel-pindaspread met geroosterd pitabrood

Dadel-pindaspread met geroosterd pitabrood

 

Ingrediënten:

  • 100 gram dadels
  • water
  • 100 gram gezouten pinda’s
  • 2 à 3 eetlepels extra vergine olijfolie (naar smaak)
  • een klein teentje knoflook uit de pers
  • versgemalen zwarte peper en eventueel nog een beetje zout
  • pitabrood

Bereiding:

  1. Leg de dadels in een kommetje en schenk er zo veel water bij dat ze helemaal onderstaan. Dek het schaaltje af en zet het in de koelkast. Laat zo de dadels een nachtje weken.
  2. Neem de dadels uit het water (het water wordt verder niet gebruikt) en doe ze samen met de pinda’s, de olijfolie en de knoflook in de foodprocessor. Vermaal het geheel met behulp van de pulsknop totdat er een vrij grove massa ontstaat. Er moeten nog wat kleine stukjes pinda in de spread zitten.
  3. Schraap de spread uit de foodprocessor en roer er 1 à 2 eetlepels koud water doorheen, zodat de pasta lekker smeuïg wordt. Voeg peper naar smaak toe.
  4. Proef even goed en bepaal of er voldoende zout in zit; dat hangt af van de hoeveelheid zout die er oorspronkelijk in de pinda’s zat.
  5. Verhit een grillpan tot zeer heet.
  6. Bevochtig het pitabrood met wat water (als je afbakpitabroodjes gebruikt, hoef je deze niet eerst af te bakken in de oven). Rooster de broodjes kort in de grillpan totdat ze krokant zijn aan de buitenkant en toch nog een beetje soepel aanvoelen. Ze moeten opbollen en mooie grillstrepen vertonen.
  7. Waarschijnlijk moet je in porties werken, omdat niet al het brood in één keer in de grillpan past. Bewaar de broodjes die klaar zijn dan onder een theedoek, zodat ze niet kunnen uitdrogen.
  8. Scheur het brood in stukken en serveer het meteen. Besmeer het pas aan tafel met de dadel-pindaspread. 

Tips:

  1. Je kunt het brood ook grillen op de barbecue. Heerlijk!
  2. Eigenlijk bak ik pitabroodjes nooit af in de oven. In de grillpan of op de barbecue worden ze veel lekkerder!
  3. Je kunt de dadel-pindaspread een paar dagen in de koelkast bewaren, mits je hem goed afdekt.

Geen opmerkingen: