zondag 21 februari 2016

In de oven geroosterde aardappeltjes met kummel

Kummel of karwijzaad: deze karakteristiek smakende specerij wordt in Nederland niet vaak gebruikt. In Duitsland en veel Oost-Europese landen kom je hem des te vaker tegen. En terecht!


Een paar kummelzaadjes kunnen een gerecht in een handomdraai omtoveren van heel gewoontjes naar vreselijk lekker. In goulash is karwijzaad zelfs onmisbaar. Zelf laat ik graag een theelepeltje kummel meestoven met de zuurkool of ik maak er zelfgebakken bruine bolletjes mee op smaak.

De makkelijkste toepassing vind je in onderstaand recept voor krokant gebakken aardappeltjes. Het eenvoudige bijgerechtje vergt niet veel voorbereiding: je schilt een portie vastkokende aardappels, snijd ze in stukken, tost ze op een bakplaat om met zout, peper en olijfolie en roostert ze in een fiks warme heteluchtoven. Na 20 minuten strooi je er wat karwijzaadjes overheen en 10 minuten later kun je aan tafel!


Recept In de oven geroosterde aardappeltjes met kummel

In de oven geroosterde aardappeltjes met kummel

 

Ingrediënten voor een bijgerecht voor 4 personen:

  • 1200 gram vastkokende aardappelen, geschild
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • olijfolie
  • enkele theelepels karwijzaad (naar smaak)

Bereiding:

  1. Verwarm de heteluchtoven voor tot 235°C.
  2. Snijd de aardappelen in hapklare stukken.
  3. Leg de aardappeltjes op een bakplaat en vermeng ze met wat zout en peper en een lekkere scheut olijfolie. Verdeel de aardappeltjes goed over de bakplaat, zodat ze gelijkmatig kunnen bruinen. Plaats de bakplaat in de oven, iets onder het midden.
  4. Strooi na ±20 minuten het karwijzaad over de aardappeltjes.
  5. Bak de aardappeltjes in ongeveer een halfuur gaar en goudbruin. Schep ze af en toe even om.

Geen opmerkingen: