woensdag 8 maart 2017

Gehaktballetjes in biersaus met Maestrichter stroop

Balletjes van heerlijk rul en kruidig gehakt, opgediend in een lichtzoete uiensaus op basis van Limburgs oud bruin bier en Maestrichter stroop... Wie wil zich daar nu niet te goed aan doen?


Bij mij thuis staan ze in elk geval regelmatig op tafel. Smullen!

Recept Gehaktballetjes in biersaus met Maestrichter stroop


Genieten in een museumcafé


Nederland kent talrijke musea. En die bezoeken we graag, mijn man en ik. Ze bezorgen ons steeds opnieuw weer een leuk dagje uit! En je steekt er altijd wel wat van op; ook niet onbelangrijk, toch? 😉

Lekker ronddwalen in zalen vol met prachtige objecten en je inleven in de interessante verhalen die er onlosmakelijk mee verbonden zijn. Kennismaken met nieuwe culturen, een duik nemen in de vaderlandse geschiedenis, meer te weten komen over ambachten, je verbazen over de creativiteit van kunstenaars. In elk museum gaat er weer een andere wereld voor je open!

Tijdens onze bezoekjes maken we graag een tussenstop in het museumcafé. Een lekkere kop cappuccino (mét gebak natuurlijk; je kent ons inmiddels...) of een lichte lunch gaan er altijd wel in!

Soms worden we weleens teleurgesteld als we op zoek gaan naar zo'n café. Niet elk museum beschikt erover helaas. In andere lijkt het café wel een ondergeschoven kindje waar geen zorg aan wordt besteed: om museumcafés met de sfeer van een bedrijfskantine lopen we met een grote boog heen...


De juweeltjes onder de museumcafés


Maar er bestaan ook echte pareltjes op dat gebied! Even een greep uit de museumcafés, die wij bijzonder vonden.

Velen kennen wel de prachtige entourage van het café in het Rijksmuseum. Vanaf de tussenverdieping midden in het grote atrium krijg je een optimale indruk van het overweldigende gebouw! Genietend van een lekker hapje en drankje verveel je je nooit. Er is zo veel te zien!

En heb je al eens koffie gedronken in het Singer in Laren? In dat café voel je je meteen thuis: alsof je in een huiskamer zit!

Laatst bezochten we het Louwman Museum in Den Haag. Het café bevindt zich op het zogenaamde Museumplein, een echt plein (maar dan wel binnen en dus lekker warm!) met eromheen allemaal authentieke oude geveltjes en winkeltjes met antieke inrichtingen. Een aanrader!


Grand Café Museum aan het Vrijthof


Maar vandaag wil ik vooral een lans breken voor het Grand Café van het Museum aan het Vrijthof in Maastricht. Het Grand Café van dit knusse museum is gehuisvest in een historisch pand, het Spaans Gouvernement, dat nog stamt uit de 16e eeuw. Een niet onbelangrijke gast verbleef hier in die tijd: de Spaanse koning Karel V! Vandaar dus de naam van het gebouw.

Het café bevindt zich deels in het atrium van het museum en deels op de benedenverdieping van het Gouvernement. Vooral daar is het supergezellig en je hebt er een prachtig uitzicht op een van de mooiste pleinen van Nederland, het Vrijthof!


Luikse balletjes!


Op de kaart vind je Limburgse klassiekers als vlaai, miserabletaart, een videeke (kippenpasteitje) en, mijn persoonlijke favoriet, verrukkelijke Luikse gehaktballetjes in een zoete bruinbier- en uiensaus! Ik zou zeggen: “Ga naar Maastricht en proef die balletjes!”

Of… maak ze zelf! Na een paar keer uitproberen vogelde ik een recept uit voor het gerecht, dat minstens zo lekker is als het origineel! En natuurlijk deel ik dat met jullie!

Voor alle duidelijkheid: voor de stroop en de Limburgse mosterd uit het recept hoef je niet af te reizen naar het zuiden. Die koop je gewoon in je buurtsuper! Oud bruin bier is verkrijgbaar bij de betere slijter.

Eet smakelijk!



Maestrichter stroop



Limburgse mosterd



Brand Oud bruin bier


Gehaktballetjes in biersaus met Maestrichter stroop


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:


Voor de gehaktballetjes:

  • 600 gram rundergehakt
  • 6 sneetjes wit casinobrood zonder korstjes
  • ±3 dl volle melk
  • 4 sjalotjes
  • plantaardige margarine
  • 1 ei
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 2 eetlepels fijngehakte bladselderij
  • 2 theelepels Limburgse mosterd
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • een handje bloem om de balletjes doorheen te rollen


Voor de biersaus:

  • 4 uien
  • een snufje zout
  • plantaardige margarine
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 3 eetlepels fijngehakte bladselderij
  • 1 laurierblaadje
  • 4 kruidnagels
  • ±8 gekneusde jeneverbessen
  • 1 flesje Limburgs oud bruin bier (bijvoorbeeld van Brand; maar Heineken oud bruin is ook goed als je geen Limburgs bier kunt vinden)
  • 2 theelepels Limburgse mosterd
  • 6 eetlepels appelciderazijn
  • 8 afgestreken eetlepels Maestrichter fruitstroop
  • bouillonpoeder naar smaak
  • versgemalen zwarte peper
  • eventueel een beetje water
  • eventueel enkele eetlepels zeer fijn paneermeel


Bereiding:

  1. Laat het brood weken in een kommetje met melk.
  2. Snipper de sjalotjes. Fruit de uitjes zachtjes in wat margarine totdat ze glazig zien. Schep de uitjes uit de pan en laat ze even afkoelen.
  3. Snipper ondertussen de uien voor de saus. Fruit de uien in een grote braadpan totdat ze goudgeel zijn. Voeg tijdens het fruiten een klein beetje zout toe.
  4. Vermeng ondertussen alle ingrediënten voor de balletjes: het gehakt, de afgekoelde sjalotjes, het ei, de tijm, de bladselderij, de mosterd, het (goed uitgeknepen) wittebrood en wat zout en peper. Vorm een klein hamburgertje van het gehakt en bak dit even gaar in wat margarine. Proef en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe. Rol 16 gehaktballetjes van het gehakt. Strooi een handje bloem op het werkvlak en rol de balletjes door de bloem.
  5. Braad de gehaktballetjes stevig aan in wat hete margarine. Draai ze regelmatig om.
  6. Voeg ondertussen alle sausingrediënten vanaf de tijm tot en met de peper toe aan de gefruite uien. Breng de saus aan de kook en vermeng alle ingrediënten goed.
  7. Leg de aangebraden gehaktballetjes in de saus. Leg het deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat de balletjes 20 minuten garen in de saus. Draai ze af en toe om.
  8. Proef de saus en voeg eventueel nog wat bouillonpoeder of een van de andere ingrediënten of een beetje water toe. Vind je de saus te dun? Roer er dan enkele eetlepels paneermeel doorheen. Laat het paneermeel even ‘weken’ in de saus voor het mooiste resultaat.
  9. Serveer de gehaktballetjes in de saus.


Tips:

  1. Binden met paneermeel geeft een mooie structuur aan een niet-gladde saus; het paneermeel maakt de saus alleen maar dikker en niet lichter van kleur of maïzena-achtig.
  2. Dit gerecht kun je ruim voor de maaltijd al helemaal bereiden als je dat beter uitkomt. Laat het afkoelen en plaats het afgedekt in de koelkast. Verwarm de balletjes in de saus op middelhoog vuur op het fornuis. Voeg eventueel een beetje water toe.
  3. Serveer de gehaktballetjes met verse frietjes of ouderwetse gebakken aardappeltjes. Heerlijk!
  4. Maak ook eens balletjes van een kleinere maat en serveer ze met wat saus in kleine kommetjes of glaasjes als hapje. Daar gooi je hoge ogen mee!
  5. In Limburg wordt erg lekker gekookt zoals je kunt proeven! Wil je nog meer Limburgse recepten? Wat dacht je van een romige Limburgse mosterdsoep met krokante spekjes, Limburgse riefkeukskes (aardappelpannenkoekjes), authentiek zoervleis (stoofpot met ontbijtkoek), Limburgse koude schotel (een soort huzarensalade) of een verrukkelijke appel-kruimelvlaai?!


Tip: vind je dit een leuk recept en wil je meer verrukkelijke recepten gratis in je inbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn receptenservice!!


Romige Limburgse mosterdsoep met spekjes


    Limburgse riefkuikskes, aardappelpannenkoekjes


      Authentiek Limburgs zoervleis, een stoofpot met ontbijtkoek


        Limburgse koude schotel


          Limburgse appel-kruimelvlaai



            Geen opmerkingen: