woensdag 8 februari 2017

Chocolate chip cookies met pecannoten

Ben jij ook zo dol op chocolate chip cookies? Ik heb zo'n vermoeden dat je antwoord op deze vraag positief luidt; anders zat je dit waarschijnlijk nu niet te lezen…


Deze zijn heel speciaal, want behalve chocolade zitten er ook pecannoten in. Dat geeft ze niet alleen meer smaak, maar ook een lekkere crunch!


Je kunt je cookies bakken met echte chocolate chips als je ze kunt krijgen. Is dat niet het geval, dan is er ook geen man over boord. Dat overkwam mij ook toen de voorraad op was, die ik in de VS gekocht had.

Uiteindelijk bleek dat een zegen: na één keer onze cookies gebakken te hebben met 'gewone' chocolade, willen wij niet meer anders. Stiekem vinden wij onze cookies met ‘gewone’ chocolade veel lekkerder! 

Chocolade van een reep is over het algemeen veel beter van kwaliteit dan de chips. Die worden na het bakken vaak wat korrelig van structuur. Bovendien heeft echte chocolade veel meer een cacaosmaak.

Je ziet het al op de foto hieronder: in deze portie ging gewoon melkchocolade van Verkade. Heerlijk!

Toch noemen we onze koekjes nog steeds chocolate chip cookies. Dat klinkt toch veel lekkerder dan chocoladestukjes-koekjes of koekjes met stukjes chocolade, vind je niet?!


Recept Chocolate chip cookies met pecannoten


Hoe bak je zelf chocolate chip cookies met pecannoten?


Ingrediënten voor ±150 stuks:

  • 250 gram zachte roomboter
  • 175 gram kristalsuiker
  • 150 gram gele basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 grote eieren
  • 300 gram bloem
  • 1 theelepel dubbelkoolzure soda
  • ¼ theelepel zout
  • 300 gram chocolate chips melk of melkchocolade van repen (zie het blog hierboven)
  • 200 gram pecannoten

Extra:

  • bakpapier en nog wat boter

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 160°C (conventionele oven).
  2. Maal 60 gram van de pecannoten fijn in de foodprocessor. Pas op: ga niet te lang door met malen; dan gaan de noten vet loslaten.
  3. Hak de rest van de noten vrij grof met een groot mes.
  4. Klop de boter romig met een mixer. Voeg beetje bij beetje de drie suikersoorten toe en blijf ondertussen kloppen.
  5. Klop daarna de eieren een voor een door het deeg. Het geheel moet lekker luchtig worden.
  6. Voeg vervolgens de gemalen pecannoten toe. 
  7. Zeef de bloem, de dubbelkoolzure soda en het zout samen boven de kom. Mix alles nog een keer goed.
  8. Snijd eventueel de chocolade in stukjes (als je chocolate chips gebruikt hoeft dat natuurlijk niet). Maak de stukjes niet te klein. Roer met een stevige spatel de chocolate chips of de chocoladestukjes en de grof gehakte pecannoten door het deeg.
  9. Beboter een bakplaat en druk er een mooi passend stuk bakpapier op vast. Leg met twee theelepeltjes kleine hoopjes beslag op de bakplaat. Leg ze vrij ver uit elkaar want het deeg gaat een beetje uitlopen. Op een bakplaat van  35x35 cm passen 25 koekjes.
  10. Plaats de bakplaat midden in de oven. Bak de koekjes in 14 à 15 minuten gaar en goudbruin. De koekjes zijn nog zacht zolang ze warm zijn.
  11. Laat de koekjes op een rooster afkoelen en licht krokant worden. 
  12. Bak zo ook de rest van de koekjes.

Tips:

  1. Komt je boter rechtstreeks uit de koelkast? Dan is hij te hard om te kloppen. Laat hem snel zacht worden in een op minimaal ingestelde magnetron.
  2. Dubbelkoolzure soda, ook wel baking soda, natriumbicarbonaat of zuiveringszout genoemd, is een rijsmiddel dat veel wordt gebruikt in Angelsaksische landen. In Nederland is dubbelkoolzure soda verkrijgbaar in oosterse winkels en in sommige supermarkten.
  3. In een goed afgesloten koektrommel kun je de chocolate chip cookies minimaal een week bewaren.
  4. Nog meer Amerikaanse bakrecepten? Op dit blog vind je ook de recepten voor een verrukkelijke apple crumble, smeuïge brownies en heerlijke muffins!

    Brownies met walnoten

      Apple crumble met kaneel


        Speculaasmuffins met kaneelglazuur en amandelen

        Geen opmerkingen: