donderdag 15 december 2016

Recepten Culinaire Bagage in nieuw kookboek 'Recepten uit Limburg III'!

Ik heb een leuk nieuwtje! Deze week kwam er een nieuw kookboek uit, 'Recepten uit Limburg III', mét daarin twee recepten van Culinaire Bagage!


Zoals je uit de titel al kunt opmaken is het een boek met allemaal regionale recepten uit het zuiden des lands. En daar weten ze wat lekker eten is!


De recepten die ik heb bijgedragen, stonden al eerder op deze blog: de ontbijtkoek en de Limburgse riefkeukskes, aardappelpannenkoekjes.


Recepten uit Limburg III


Om het verschijnen van het nieuwe kookboek te vieren, zal ik die twee recepten hieronder nogmaals opnemen. Zo heb je meteen een klein voorproefje!

Wil je meer informatie over het boek of wil je het misschien meteen al bestellen (voor €11)? Ga dan gauw naar de website van Recepten uit Limburg! Als je snel bent, heb je het boek (en de eventuele andere boeken van Recepten uit Limburg) nog voor de kerstdagen in huis! Als dat geen leuk kerstcadeautje is...


Zelfgebakken ontbijtkoek


Zelfgebakken ontbijtkoek


Ingrediënten voor een cakevorm met een bodem van 25 cm:

  • 375 gram bloem
  • 225 gram bruine basterdsuiker
  • 3¼ à 3½ dl volle melk
  • 1½ theelepel gemalen kaneel
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • ¾ theelepel gemalen nootmuskaat
  • ¼ theelepel gemberpoeder
  • ¼ theelepel gemalen kardemom
  • een mespuntje zeer fijn gemalen witte peper
  • een snufje zout
  • 1½ theelepel dubbelkoolzure soda
  • roomboter voor het invetten van de vorm en voor het besmeren van de plakjes

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 150°C (conventionele oven).
  2. Vet de bakvorm in met wat boter.
  3. Vermeng de bloem met de dubbelkoolzure soda. Zeef het mengsel boven een beslagkom. Voeg alle andere droge ingrediënten toe. Meng alles door elkaar met de mixer op de laagste stand.
  4. Nu kan de melk erbij. Begin met 3¼ dl en voeg later eventueel nog een scheutje toe. Klop de melk er met de mixer goed doorheen. Het resultaat is een half vloeibaar beslag, dat mooi glad moet zijn.
  5. Giet het beslag in de bakvorm.
  6. Bak de koek in 70 à 75 minuten net gaar. Hij mag niet te droog of bruin worden. De  koek is gaar als een erin geprikte satépen er droog uitkomt.
  7. Stort de koek op een rooster en laat hem afkoelen.
  8. De ontbijtkoek is het lekkerst als je hem eerst een dagje laat staan. Dan kunnen de smaken van de specerijen er goed intrekken. Al wil ik daar meteen bij zeggen dat ik het krokante korstje van de eerste dag ook erg waardeer…
  9. Hoe dan ook: serveer de koek in dunne plakjes met een beetje roomboter.

Tips:

  1. Dubbelkoolzure soda (baking soda) is een rijsmiddel, verkrijgbaar in oosterse winkels.
  2. Gebruik voor het snijden van de ontbijtkoek bij voorkeur een scherp glad mes, bijvoorbeeld een vleesmes. De gladde sneetjes zijn veel spekkiger dan de kruimelige, die je met een broodmes zou krijgen.


Limburgse riefkeukskes, aardappelpannenkoekjes, met gerookte vis en mierikswortelroom


Limburgse riefkeukskes, aardappelpannenkoekjes, met gerookte vis en mierikswortelroom


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 3 à 4 personen:


Voor de aardappelkoekjes:

  • 1,5 kg vastkokende aardappels
  • 2 dl melk
  • 2 eieren
  • 100 gram bloem
  • zout
  • grof gemalen zwarte peper
  • plantaardige margarine voor het bakken

Voor de mierikswortelroom:

  • 6 eetlepels lobbig geklopte slagroom (zonder suiker)
  • 6 eetlepels mayonaise
  • 6 theelepels mierikswortelpuree
  • 1,5 theelepel grove mosterd
  • zout en versgemalen zwarte peper

Voor de vis:

  • 4 ons gerookte vis (koud- of warmgerookte zalm, gerookte forel, gerookte heilbot)
  • een bosje bieslook, in ringetjes geknipt

Bereiding:

  1. Schil de aardappelen en rasp ze grof in de foodprocessor. Dat gaat het beste met de grove raspschijf.
  2. Doe de rasp over in een beslagkom en schep de andere ingrediënten behalve de margarine erdoorheen. Mocht je niet zeker zijn over de hoeveelheid zout en peper, bak dan eerst een mini-proefkoekje. Voeg eventueel nog wat extra zout of peper toe.
  3. Verhit in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag een beetje margarine. Schep een groentelepel beslag in de pan en druk de aardappelrasp goed plat. Zo ontstaat een dun pannenkoekje. Bak in dezelfde pan nog twee pannenkoekjes.
  4. Bak de riefkeukskes aan beide kanten goudbruin. Draai dan het vuur laag en laat de pannenkoekjes nog een beetje doorgaren. Als ze goed dun zijn, zijn ze vrij snel gaar vanbinnen. Bak de aardappelpannenkoekjes op het laatst nog even op groot vuur, zodat ze lekker krokant worden.
  5. Neem de aardappelpannenkoekjes uit de pan en leg ze op een velletje keukenpapier.
  6. Bak zo alle riefkeukskes.
  7. Maak ondertussen de mierikswortelroom door alle ingrediënten luchtig door elkaar te scheppen.
  8. Zet een grote schaal met riefkeukskes op tafel. Zet er een schaal met gerookte vis, een kommetje met mierikswortelroom en een bakje met bieslook naast. Laat iedereen zichzelf bedienen. Dat is verreweg het gezelligste!

Tips:

  1. Een eventueel restje mierikswortelroom kun je in de koelkast nog een dag bewaren.
  2. Je werkt nog sneller als je met twee koekenpannen tegelijkertijd riefkeukskes bakt. Hoe sneller ze op tafel staan, hoe krokanter ze zijn!
  3. Liever geen vis? Lees het oorspronkelijke blog voor nog meer combinatietips!

Geen opmerkingen: