dinsdag 27 september 2016

Koken voor kinderen: laagjesschotel met gehakt, aardappels, tomaten en kaas

Toen mijn dochter Petra een jaar of zes was, was ze een keer een dagje bij opa en oma op bezoek. En natuurlijk werd de standaardvraag gesteld: “Meisje, wat vind je nou het allerlekkerste om vanavond te eten?”

Waarop het voor Petra vanzelfsprekende antwoord klonk: “Alles-op-een-laagje”!


Laagjesschotel met gehakt, aardappels, tomaten en kaas



Alles-op-een-laagje?


Oma had alles in huis voor frietjes, pannenkoeken, grote toetjes met ijs, maar van ‘alles-op-een-laagje’ kon ze niets bakken.

Mama was niet bereikbaar voor advies (herinner je je nog het pre-mobiele tijdperk?) en Petra moest het die dag dus stellen met een in oma’s ogen ‘tweede keus’, waar ze overigens heerlijk van smikkelde.

Maar later moest mama toch haar geheim verklappen. Wat was nou toch dat mysterieuze ‘alles-op-een-laagje’?


Het gezonde lievelingsgerecht van mijn dochter


Nadat ik het recept uit de doeken had gedaan, was oma stomverbaasd: zo’n gezond kinderlievelingsrecept had ze in de verste verte niet verwacht!

En waarom die rare naam? Waarom niet gewoon ‘laagjesschotel met gehakt, aardappels, tomaat en kaas’ of een andere duidelijke benaming? 

Tja oma, dat is kindertaal. Dat ken je vast nog wel van vroeger. Weet je nog dat wij het altijd hadden over “vlees met een jasje” of “stiekem vlees” als we schnitzels bedoelden?

Maar goed, nu weet jij als lezer nog niet wat ‘alles-op-een-laagje’ precies is. Ik zal het uitleggen.


Een verrukkelijke laagjesschotel met gehakt, tomaat, aardappel en kaas


Je begint met een aantal basisingrediënten: dunne aardappelschijfjes, gekruid rul gebakken gehakt, dikke plakken tomaat, tomatenbouillon en geraspte kaas.


Ingrediënten voor 'Alles-op-een-laagje'


Dan neem je een ovenschaal en daar komen ze: de befaamde laagjes.

Onderop een laagje aardappelschijfjes, dan een laag gehakt, weer aardappelschijfjes, nog een keer gehakt en – je raadt het al – nog één keer aardappelschijfjes.


Een laagje aardappelschijfjes en een laagje gehakt


Daarbovenop komt een laag met tomaten. Je giet er tomatenbouillon overheen totdat alles onderstaat en dan gaat de schaal de oven in. Op het laatst strooi je nóg een laagje over je ovenschotel: de kaas. Even gratineren en klaar!


De laagjesschotel is bijna compleet


Tip: vries je kruidige gehakt in!


Tip voor moeders/oma’s met vriezers: maak grote hoeveelheden van het pikante gehakt in één keer en vries het in porties in.

Met dit gehakt maak je namelijk nog veel meer lekkere gerechten. Wat dacht je van bladerdeegflapjes met gekruid gehakt en tomaten? Ook dat zijn kinderfavorieten!


Bladerdeegflapjes gevuld met gekruid gehakt en tomaat


Alles-op-een-laagje: hét recept voor oma's!


Kijk snel hieronder voor het complete recept en verras vanavond jouw (klein)kinderen met een lekkere schaal ‘alles-op-een-laagje’ of… misschien bedenken zij een naam die nog origineler is! Laat het me weten!

Overigens, je hoeft niet lang te wachten op het recept voor die bladerdeegflapjes. Dat staat morgen op mijn blog!


Recept Laagjesschotel met gehakt, aardappels, tomaten en kaas


Laagjesschotel met gehakt, aardappels, tomaten en kaas


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor ±4 personen:


Voor het gekruide gehakt:

  • 1 pond rundergehakt
  • een beetje olijfolie
  • ½ - ¾ theelepel pikant paprikapoeder
  • 2 theelepels mild paprikapoeder
  • ¼ - ½ theelepel chilipoeder
  • een mespunt cayennepeper
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 1 teentje fijngehakte knoflook
  • zout
  • versgemalen zwarte peper

Voor de tomatenbouillon:

  • ±1 liter water
  • 1 groot blikje tomatenpuree
  • 2 vleesbouillontabletten
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde marjolein
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • een mespunt à ½ theelepel cayennepeper
  • 1 teentje knoflook uit de pers

Voor de andere laagjes:

  • 1200 gram vastkokende aardappelen
  • 10 rijpe trostomaten
  • 2 ons grof gemalen belegen kaas

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 175°C.
  2. Maak eerst het gekruide gehakt. Verhit daartoe een beetje olijfolie in een koekenpan. Bak hierin het gehakt rul. Maak het gehakt op smaak met alle smaakmakers van het pikant paprikapoeder tot en met de zwarte peper.
  3. Dan is de tomatenbouillon aan de beurt. Breng het water aan de kook en los hierin de vleesbouillontabletten en de tomatenpuree op. Voeg weer de nodige smaakmakers toe: de kruiden, de cayennepeper en de knoflook.
  4. Ontvel de tomaten (door ze in te kruisen en 20 seconden onder te dompelen in kokend water; de velletjes laten dan gemakkelijk los) en snijd ze in dikke plakken.
  5. Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van 2 mm dikte.
  6. Vet een grote lasagneschaal in met olijfolie.
  7. Bedek de bodem met 1/3 deel van de aardappelplakjes. Leg ze daartoe dakpansgewijs in de schaal. Verdeel de helft van het gehakt over de aardappelschijfjes. Nu volgen er nog meer laagjes: aardappels, gehakt, aardappels. Dan mogen de tomatenplakken erop gelegd worden. Schenk als laatste de tomatenbouillon over het gerecht. De aardappels moeten helemaal onderstaan. Voeg eventueel nog een beetje water toe.
  8. De schotel mag nu een behoorlijke tijd garen. Bedek de schaal met aluminiumfolie, waarin hier en daar gaatjes zijn geprikt, en plaats hem in de oven. De baktijd varieert afhankelijk van de soort aardappels die er gebruikt is. Reken op een dik uur. Prik met een vork in de aardappelschijfjes om de gaarheid testen. Als ze net gaar zijn, kun je de aluminiumfolie verwijderen en de kaas over het gerecht strooien.
  9. Laat de schotel nog een kwartier doorgaren. Ondertussen smelt ook de kaas en bruint hij een beetje. Lekker!

Tip:

Pas de hoeveelheid pikante specerijen, zoals het pikante paprikapoeder, het chilipoeder, de zwarte peper en de cayennepeper aan aan de smaak van je kinderen.

Geen opmerkingen: