woensdag 28 september 2016

Bladerdeegflapjes gevuld met gekruid gehakt en tomaten

Op zoek naar een lekker borrelhapje? 


Deze krokante bladerdeegflapjes gevuld met gekruid gehakt en kleine blokjes tomaat vallen bij iedereen in de smaak!



Bladerdeegflapjes met gekruid gehakt en tomaten


Bladerdeegflapjes, warm uit de oven: die worden altijd enthousiast ontvangen op elk feest! Althans dat is mijn ervaring!

Met de vulling voor bladerdeegflapjes kun je eindeloos variëren. 

Mijn favoriete flapjes vul ik met het gekruide gehakt, dat ik gisteren ook al voor mijn ovenschotel (met aardappelschijfjes, gehakt, tomaat en kaas) gebruikte. Als ik de ovenschotel maak, bak ik altijd wat meer gehakt, dat ik dan in kleine bakjes in de vriezer bewaar. Zo zijn mijn flapjes supersnel klaar!

Om je hapjes lekker fris en nog smaakvoller te maken, stop je er naast het gehakt ook nog wat gekruide tomatenblokjes in. 

Het is wel belangrijk dat je de tomaten hiervoor eerst ontvelt en ontpit. De tomatenblokjes mogen niet te veel vocht bevatten. Zo blijft het deeg van je flapjes mooi krokant!

Worden deze bladerdeegflapjes ook jouw favorieten?



Recept Bladerdeegflapjes gevuld met gekruid gehakt en tomaten


Zo maak je zelf bladerdeegflapjes gevuld met gekruid gehakt en tomaat!


Ingrediënten voor 30 à 35 bladerdeegflapjes:

  • 15 à 18 plakjes diepvriesbladerdeeg (op basis van margarine)
  • 300 gram gekruid gehakt (zie mijn blog van gisteren)
  • 5 rijpe trostomaten
  • water
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • een mespunt chilipoeder
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 1 ei
  • een beetje bloem voor het bestuiven van het werkvlak
  • een beetje margarine voor het invetten van de bakplaat

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 200°C (conventionele oven). Vet de bakplaat in met een beetje margarine.
  2. Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar op het aanrecht en laat ze ontdooien.
  3. Breng ondertussen in een pan wat water aan de kook. Zet ook een kom met ijskoud water klaar. Kruis de tomaten in en dompel ze ongeveer 20 seconden onder in het kokende water. Schep ze uit de pan zodra de velletjes beginnen te krullen. Leg de tomaten meteen in het koude water. De velletjes laten daarna makkelijk los. Ontvel de tomaten.
  4. Verwijder ook de pitjes.
  5. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Bestrooi ze met wat zout. Knijp de tomatenblokjes een beetje uit; ze moeten nog iets meer vocht verliezen.
  6. Leg de tomatenblokjes in een schaal en maak ze op smaak met de komijn, de oregano, het chilipoeder en de peper. Proef en voeg eventueel nog wat meer zout toe.
  7. Strooi wat bloem op je werkvlak. Snijd elk plakje bladerdeeg diagonaal door. Vouw één driehoekje dubbel en druk de randjes aan een kant aan, zodat je een klein puntzakje krijgt. Vul het puntzakje met wat gehakt en een paar blokjes tomaat. Druk nu ook de andere rand goed dicht. Snijd de kantjes bij met een deegradertje. Maak zo ook de andere deegflapjes.
  8. Leg ze allemaal op de bakplaat. Zorg voor voldoende tussenruimte want de flapjes gaan natuurlijk nog wat rijzen. Houd er rekening mee dat je meerdere porties achter elkaar moet bakken.
  9. Klop het ei los in een kopje. Bestrijk de flapjes aan de bovenkant met wat ei.
  10. Bak de bladerdeegflapjes in ongeveer 22 minuten goudbruin en gaar.
  11. Schep de flapjes van de bakplaat en leg ze op een rooster.
  12. Je kunt ze nu meteen serveren. Je zou ze ook kunnen laten afkoelen en ze later weer opwarmen. Opwarmen gaat makkelijk in een oven van 150°C.

Geen opmerkingen: