woensdag 17 augustus 2016

Zomerse mozzarellaschotel met paprika, tomaat en aardappel

Wil je graag elk nieuw recept in je inbox ontvangen? Geef je dan nu op voor mijn gratis receptenservice!


Fris, licht, gezond, kruidig en romig tegelijkertijd. Deze mozzarellaschotel met paprika, tomaat en aardappel is een absolute zomertopper! Ideaal voor een warme augustusavond!


Mozzarellaschotel met paprika, tomaat en aardappel


Vlees, gevogelte, vis: ik ben er dol op. Maar dat betekent niet dan ik niet af en toe kan genieten van een vegetarisch gerecht. Met name in de zomer ben ik vaker geneigd een dagje zonder vlees in te plannen. Vegetarische schotels zijn wat lichter en dat is precies wat je wilt op een warme dag!

Veel verstokte carnivoren denken dat vegetarisch eten saai is. Maar niets is minder waar! Als je je kookfantasie in de strijd gooit, blijkt al snel dat je ook zonder vlees of vis zeer gevarieerd kunt eten.

De frisse mozzarellaschotel met knapperige paprika’s, zoete tomaten en kruidige basilicum, waarvan je hieronder het recept vindt, kun je toch moeilijk saai of standaard noemen!

Wil je nog meer lekkere recepten voor vegetarische gerechten? Klik dan ook even door naar mijn recept voor overheerlijke Turkse courgettepannenkoekjes! Serveer ze als hapje, als hoofdgerecht of als onderdeel van een uitgebreid mediterraan share-menu!


Turkse courgettepannenkoekjes met een pikante citroen-knoflookdip


Een van de bekendste vegetarische hapjes en volgens mij ook een van de lekkerste is smeuïge en romige hummus, kruidige kikkererwtenpuree. Hier fleur je elk zomerfeest mee op!


Hummus



Heel anders van smaak is mijn lichtzoete dadel-pindaspread. Die moet je zeker een keer proberen!


Dadel-pindaspread met geroosterd pitabrood


Zin een vegetarisch soepje? Wat dacht je van Indiase linzensoep? Geef er knoflooknaan bij en je hebt meteen een complete maaltijd!


Indiase linzensoep


Een temperamentvolle Spaanse aardappelsoep met gepofte knoflook valt ook altijd in de smaak!


Spaanse aardappel-knoflooksoep


Regelmatig staat bij ons thuis een mediterrane linzenschotel op tafel. Ik maak hem op smaak met tomaten, paprika, citroensap, venkelzaad en veel verse tuinkruiden. Heerlijk fris en zomers!


Italiaanse linzenschotel met tomaten, paprika en venkelzaad


Ben je meer een pastaliefhebber? Maak dan eens tagliatelle met oventomaatjes en een saus van geroosterde tomaten en puntpaprika’s!

Je ziet het: er is keuze te over voor als je een dagje op de vegetarische toer wilt gaan! Veel plezier met alle recepten en vooral eet smakelijk!


Recept Zomerse mozzarellaschotel met paprika, tomaat en aardappel


Zomerse mozzarellaschotel met paprika, tomaat en aardappel


Ingrediënten voor een vegetarisch hoofdgerecht voor 3 à 4 personen:

  • 1 kg vastkokende aardappels
  • zout
  • 6 trostomaten
  • 1 rode paprika
  • 2 groene paprika’s
  • olijfolie
  • 60 gram basilicum op olie (potje)
  • 500 gram verse mozzarella
  • versgemalen zwarte peper
  • een handje basilicumblaadjes voor de garnering

Bereiding:

  1. Schil de aardappels en snijd ze in plakken van ongeveer een halve cm dik. Doe ze over in een pan en bestrooi ze met zout. Vul de pan met water totdat de aardappels helemaal onderstaan.
    Breng het geheel aan de kook en kook de aardappels nét gaar. Dat duurt 5 à 10 minuten. Giet de aardappels af.
  2. Breng in een andere pan wat water aan de kook. Kruis de tomaten in en dompel ze even onder in het kokende water. Ze zijn nu heel gemakkelijk te pellen. Ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  3. Snijd de paprika’s in vierkantjes. Hou de twee kleuren apart.
  4. Verwarm de oven voor tot 175°C.
  5. Vermeng een forse scheut olijfolie met de basilicum op olie en wat zout en peper. Schep de basilicumolie door de tomatenblokjes, de blokjes rode paprika en de stukjes groene paprika. Hou ook nu de verschillende groenten weer apart.
  6. Vet een ruime ovenschaal in met olijfolie.
  7. Leg in de schaal mooie rijtjes van aardappelplakjes, tomaten en paprikastukjes.
  8. Schenk nog een beetje olijfolie over de aardappelrijtjes.
  9. Bak de groenteschotel een kwartier in de oven. Verhoog daarna de oventemperatuur naar 200°C.
  10. Snijd ondertussen de mozzarella in plakjes. Verdeel de kaas over de groenteschotel en plaats de schaal nog 5 minuten in de oven.
  11. Garneer het gerecht met wat basilicumblaadjes en maal er peper overheen. Serveer meteen.

Geen opmerkingen: