donderdag 7 juli 2016

Eindeloos variëren met krieltjes uit de oven

Wist je dat verse krieltjes seizoensproducten zijn? In de vroege zomer zijn ze het allerlekkerst! Daarom moet je er nu van profiteren!

Je kunt er eindeloos mee variëren: koken, bakken, roosteren, door de salade scheppen. Heerlijk!

Bij de salade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten, zwarte olijven en verse kruiden van laatst aten wij krieltjes in de schil, die we roosterden in de oven. We hadden er geen omkijken naar en het resultaat was verrukkelijk: vanbuiten knapperige, bruine schilletjes en vanbinnen smeuïg kruim!


Wij aten de krieltjes met een paar takjes tijm, maar je kunt ze op vele manieren serveren:
  • Rooster andere verse kruiden, zoals rozemarijn, mee.
  • Bestrooi de aardappeltjes na het roosteren met tuinkruiden als platte peterselie, bieslook of marjolein. Deze kruiden zijn rauw veel lekker dan meegeroosterd.
  • Wil je wat meer dan alleen maar kruiden? Rooster dan een handje amandelschaafsel goudbruin in een koekenpan zonder boter of olie. Strooi het amandelschaafsel over de gebakken krieltjes samen met een beetje gehakte krulpeterselie.
  • Pof de losse teentjes van een bolletje knoflook (nog in hun schilletjes) mee met de krieltjes. De knoflook wordt dan boterzacht en licht bruin. Knijp de teentjes na het poffen uit boven de aardappeltjes. Je kunt de zachte knoflook ook door een kruidenbotertje roeren. Mmm…
  • Serveer de krieltjes met uitgebakken spekjes of dobbelsteentjes chorizo; eventueel in combinatie met wat gefruite uitjes of gesnipperde Spaanse peper.
  • Geef er een lekkere saus bij. Wat dacht je van zelfgemaakte truffelmayonaise, basilicummayonaise, kruidige knoflookmayonaise of knoflookmayonaise met komijn?
  • Of bestrooi de krieltjes een paar minuten voordat je ze uit de oven haalt met een pikante rub. De rub, die ik laatst voor mijn krokant gebakken kabeljauw gebruikte, is hier heel geschikt voor.
  • En last but not least: geroosterde krieltjes zijn verrukkelijk met een frisse salsa. Misschien heb je nog wel een pot Argentijnse chimichurri in de koelkast staan, zoals ik je eerder aanraadde…

Recept In de oven geroosterde krieltjes in de schil




In de oven geroosterde krieltjes in de schil met tijm


Ingrediënten voor een bijgerecht voor 3 à 4 personen:

  • 1 kg krieltjes in de schil
  • een klein bosje tijm
  • (zee)zout en versgemalen zwarte peper
  • olijfolie

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 235°C. Gebruik bij voorkeur de heteluchtstand van je oven; zo bak je de krokantste aardappeltjes.
  2. Was de krieltjes en snijd de allergrootste eventueel een keer door.
  3. Ris de blaadjes van de tijm en hak deze wat fijner.
  4. Leg de aardappeltjes op een bakplaat en vermeng ze met de tijm, wat zout en peper en een lekkere scheut olijfolie. Verdeel de aardappeltjes goed over de plaat, zodat ze gelijkmatig kunnen bruinen.
  5. Plaats de bakplaat in de oven, iets onder het midden.
  6. Bak de krieltjes in een klein halfuur gaar en goudbruin. Schep ze af en toe even om.

Tip:

Koop verse krieltjes in de schil altijd op de dag dat je ze gaat maken. Tijdens het bewaren krijgen ze snel uitlopers en dat wil je niet.

Geen opmerkingen: