vrijdag 26 februari 2016

Roerbakschotel met kip, groenten, cashewnoten en ketjapsaus

Roerbakken met knapperige verse ingrediënten: ik doe het graag en vaak. Het resultaat is altijd weer even lekker én gezond! 


Mijn favoriet is deze geurige roerbakschotel met krokante stukjes kip, groenten en cashewnoten.



Recept Roerbakschotel met kip, groenten, cashewnoten en ketjapsaus


Indoor foodmarkets

In het buitenland weten ze al jaren niet beter: indoor foodmarkets behoren tot het normale straatbeeld. Iedereen kent de beroemde voorbeelden in Barcelona, Madrid en Parijs. Maar ook de meer onbekende mogen er wezen.

In de jaren negentig bezochten wij graag de Mercado de Belgrano in Buenos Aires. De prachtige groenten, verse vissen, sappige ossenhazen, goudbruine empanadas en luxueuze gerookte producten uit de Andes-provincie Bariloche staken er ons de ogen uit. 

Niet gehinderd door weersomstandigheden kon je er naar hartelust rondslenteren. In gedachten liep je al te koken met de producten van de dag, stelde je het menu op voor de komende dagen, verzon je hapjes voor die speciale vrienden die op bezoek kwamen. 

En natuurlijk proefde je zo her en der wat... Heerlijk!


Naar de markt in Maleisië


In onze woonplaats in Maleisië enkele jaren later gingen we ook elke zaterdag naar een soortgelijke markt, al was deze wat primitiever. We hadden er onze vaste stalletjes, waar de verkopers ons alles konden vertellen over hun pronkjuwelen. 

Bepakt en bezakt kwamen we er altijd weer vandaan. Verser kon je het niet krijgen! 

Het hieronder opgenomen recept voor mijn verrukkelijke roerbakschotel met kip, groenten, cashewnoten en ketjapsaus vindt zijn oorsprong op deze markt.


Markt in Maleisië

Markt in Maleisië

Markt in Maleisië


Gelukkig is de laatste jaren de indoor foodmarket ook in opkomst in Nederland. Misschien moeten we komend weekend maar weer eens gaan rondstruinen in de Markthal in Rotterdam. Die is voor ons het dichtste bij.


Recept Roerbakschotel met kip, groenten, cashewnoten en ketjapsaus

Roerbakschotel met kip, groenten, cashewnoten en ketjapsaus


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:

  • 600 gram kipfilet
  • zout
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 200 gram bimi
  • 1 rode paprika
  • 1 struik bleekselderij
  • 6 bosuitjes
  • 1 Spaanse peper
  • 150 gram gezouten cashewnoten

Voor de ketjapsaus:

  • 1 teentje knoflook, fijngesnipperd
  • 2 cm verse gemberwortel, geraspt
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 100 ml ketjap manis
  • 3 theelepels bruine suiker
  • 3 theelepels aardappelmeel
  • 2½ dl koud water

Bereiding:

  1. Maak eerst de roerbaksaus. Fruit een mengsel van de knoflook en de gemberwortel zachtjes enkele minuten in de olie.
  2. Voeg de ketjap manis en de suiker toe. Roer een papje van het water en het aardappelmeel. Voeg het aardappelmeelpapje toe aan de saus. Roer goed. Verhit het geheel totdat het sausje gebonden is.
  3. Snijd de kipfiets in kleine, dunne plakjes. Vermeng ze met een heel klein beetje zout (niet te veel: de woksaus bevat ook zout).
  4. Snijd elk bimistruikje in 2 of 3 stukken. Snijd de paprika in dunne reepjes. Snijd de bleekselderij in elleboogjes. Snijd de bosuitjes diagonaal in ringetjes. Halveer de Spaanse peper. Rol de peper tussen de handen, zodat de zaadjes en een deel van de zaadlijsten loslaten. Schud de zaadjes eruit. Snijd de peper in dunne ringetjes.
  5. Verhit nog wat zonnebloemolie, maar nu in een wok. Roerbak de kip kort, totdat het vlees goudbruin is. Schep het vlees uit de pan.
  6. Wok de bimi, de bleekselderij en de paprika in de resterende olie. Dat duurt maar een paar minuten. De groenten moeten knapperig blijven.
  7. Voeg de kip en de ketjapsaus toe en warm het geheel nog een minuutje door.
  8. Strooi de bosuitjes, peperringetjes en de cashewnoten over het gerecht en serveer het meteen.

Tips:

  1. Serveer dit gerecht met witte rijst.
  2. Bimi is een kruising tussen broccoli en een Chinese koolsoort. Het zijn kleine groene roosjes met een lang steeltje. Je eet niet alleen de roosjes, maar ook de steeltjes. De smaak lijkt een beetje op die van broccoli, maar bimi is wat zoeter. Bimi is een ideale groente om te roerbakken of te stomen. Laat hem in elk geval niet te gaar worden; hij moet knapperig blijven.
  3. Zijn de bosuitjes een beetje slap geworden? Leg ze dan 10 minuten in een bak met koud water. Daar knappen ze helemaal van op! Snijd ze pas daarna.

    2 opmerkingen:

    Anoniem zei

    Heerlijk!

    Culinaire Bagage zei

    Ik ben blij dat je het zo lekker vindt!